Svijet

Kongres traži da Pompeo svjedoči o ubistvu Sulejmanija

Kongres traži da Pompeo svjedoči o ubistvu Sulejmanija
Foto: Tanjug/AP | Kongres traži da Pompeo svjedoči o ubistvu Sulejmanija
Tanjug

VAŠINGTON - Odbor za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa SAD uputio je državnom sekretaru Majku Pompeu obavezujući (subpoena) poziv na saslušanje kako bi pružio informacije u vezi s naredbom predsjednika Donalda Trampa da se u Iraku ubije visoki iranski general.

Kako prenosi Reuters, predsjedavajući Odbora, demokrata Eliot Engel, izjavio je da je javno saslušanje Pompea zakazao za 29. januar.

"Smatram da je Vaše svjedočenje izuzetno važno i spreman sam da iskoristim sva legalna sredstva kako bih obezbijedio vaše prisustvo", napisao je Engel u pismu Pompeu.

Odbor Predstavničkog doma za spoljne poslove, u kome demokrate imaju većinu, saopštio je da je pozvao Pompea da svjedoči, pošto je više članova Kongresa, uključujući i neke Trampove republikance, tražilo od adminsitracije više informacija o ubistvu napadom drona iranskog generala Kasema Sulejmanija u Iraku.

Ovo je drugi put ovog mjeseca da Odbor poziva Pompea da svjedoči. Prvo saslušanje bilo je zakazano za 14. januara, ali se državni sekretar nije pojavio.

Reuters podsjeća da bi nezavisno od početka suđenja za opoziv Trampa, Senat mogao već sljedeće nedjelje da se izjasni o rezoluciji kojom bi predsjednik bio onemogućen da preduzima vojne akcije protiv Irana bez odobrenja Kongresa.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije