Svijet

Konte: Nismo promijenili spoljnu politiku

Konte: Nismo promijenili spoljnu politiku
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Konte: Nismo promijenili spoljnu politiku

RIM - Italijanski premijer Đuzepe Konte izjavio je da njegova zemlja nije promijenila spoljnu politiku, nakon što je Italija primila hitnu pomoć od Kine i Rusije.

Konte je time odgovorio na navode iz intervjua američkog ministra odbrane Marka Espera.

"Kada je riječ o geopolitici i tome ko je primio pomoć, mogu da potvrdim da je naša današnja spoljna politika identična jučerašnjoj", rekao je Konte, a prenosi list "Stampa".

Esper je juče izjavio da Rusija i Kina iskorištavaju epidemiju virusa korona za realizaciju svojih interesa u Evropi i "stvaranje podjela u NATO-u i Evropi".

Obje zemlje su ponudile pomoć Italiji, koja je u Evropi najteže pogođena epidemijom, i poslale ljekare, medicinsku opremu i maske za lice.

Konte je izjavio da je Italija regulisala svu pomoć koju je primila "na potpuno transparentan način prema domaćoj javnosti i saveznicima".

"Mi razgovaramo sa svima, ali su stubovi naše bezbjednosti NATO i EU. Tako i ostaje", izjavio je u odvojenom intervjuu listu "Republika" Lorenco Gverini.

On je dodao da je Italija primila pomoć od nekoliko država, uključujući Evropu, SAD, Kinu i Rusiju, ali da to "ni najmanje nije promijenilo tradicionalni okvir međunarodnih referenci" Italije. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije