Svijet

Pratite nas na Google news

Konvoj sa kurdskim borcima i ranjenicima napušta sirijski grad

Konvoj sa kurdskim borcima i ranjenicima napušta sirijski grad
Foto: Tanjug/AP | Konvoj sa kurdskim borcima i ranjenicima napušta sirijski grad
Beta

Konvoj s ranjenim i borcima Sirijskih demokratskih snaga, većinom Kurda, napustio je u nedjelju grad Rasl al Ajin na sjeveru Sirije, prenosi novinar Frans presa.

Ovaj grad je pod turskom opsadom.

Konvoj od više od 50 vozila uključujući kombije i kola hitne pomoći napustio je gradsku bolnicu koja predstavlja demarkacionu liniju između zaraćenih strana. Iz bolnice se vidio plamen poslije odlaska konvoja.

Agencija Frans pres nije mogla da potvrdi zvanično sa kurdske strane da li je to potpuno povlačenje, ni da li se odvija u skladu s primirjem koje je Vašington ispregovarao i koje je stupilo na snagu u četvrtak na sjeveroistoku Sirije.

Primirje, između ostalog, predviđa povlačenje Sirijskih demokratskih snaga iz tog grada koji je bio pod njihovom kontrolom.

Jedan kurdski zvaničnik je samo rekao da postoji plan povlačenja.

Konvoj sa desetinama boraca u vojnim uniformama prošao je pored položaja boraca koji su za Ankaru i koji su glasno slavili povlačenje svojih protivnika.

Turska je 9. oktobra krenula u vojnu operaciju protiv kurdskih snaga na sjeveru Sirije prije nego što je postignut petodnevno primirje 17. oktobra u dogovur između Vašingtona i Ankare.

Od početka operacije turske snage i njihovi sirijski pomagači osvojili su pogranični pojas dug oko 120 kilometara između mjesta Tal Abjad i Ras al Ajin, grad u kome su ove nedjelje Kurdi pružali žestok otpor turskim snagama prije nego što je objavljeno primirje.

Povlačenje kurdskih boraca iz Ras al Ajina otvorilo bi put za njihovo napuštanje šireg pojasa teritorije duž sirijsko-tursku granicu, u okviru sporazuma postignutog između SAD i Turske.

Jedan kurdski zvaničnik, koji nije želio da mu se navede ime, rekao je da nije jasno da li će ovo povlačenje danas biti završeno, prenosi agencija AP.

Poslije evakuacije kurdski borci bi se ponovo razmjestili iza zone široke 120 kilometara i duboke 30 kilometara između gradova Ras al Ajin i Tal Abijad.

Ofanziva koju je pokrenula Ankara 9. oktobra otvorila je novi front u sirijskom sukobu koji traje od 2011. godine.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Novi Nike model - Air Max 200 dostupan u Juventa Urban šopovima širom BIH

Marketing tim / 20.11.2019 11:05

Još od 90-ih, Air Max je definitivno jedan od najpopularnijih modela patika. Preko 30 godina slava ovog modela nije jenjavala, što zbog neprikosnovene udobnosti koju pruža vazdušni đon, ali i zahvaljujući uvijek odvažnom dizajnu koji nas nikad ne ostavlja ravnodušnim.

Air Max, odavno više nije samo patika. To je stil, pravac i način iskazivanja sopstvene individualnosti i urbanog i aktivnog stila života. Danas ih vole i nose različite generacije - ljudi srednjih godina koji su ovim patikama ostali vjerni još iz svog tinejdžerskog perioda, pa do mlađih generacija koje su oduševljene kultnim statusom koji ovaj model nosi sa sobom.

Nike je sredinom ljeta predstavio novog člana Air Max porodice – Air Max 200. Ovaj model predstavlja kombinaciju dvije Nike ikone - Air Max 180 i Air Max 270.

Ono što je specifično jeste da ovaj model pruža 200 procenata više Air đona od svojih prethodnika zbog čega i pretenduje da osvoji epitet najudobnijeg Air Max modela do sada.

Par je takođe dobio i lagani uložak od pjene, zarad cjelodnevnog komfora, kao i gumu na spoljnom dijelu đona, zbog poboljšane izdržljivosti.

Od lansiranja do danas, Nike je predstavio nekoliko varijanti, tj kombinacija boja za ovaj model patika. Sve modele  Air Max 200 možete pronaći u Juventa Urban šopovima širom BIH. Spisak lokacija radnji možete pronaći ovdje.

Najčitanije