Svijet

"Konvoj slobode" u Briselu, uvedeno 48 sati nadzora

"Konvoj slobode" u Briselu, uvedeno 48 sati nadzora
Foto: Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys | "Konvoj slobode" u Briselu, uvedeno 48 sati nadzora

BRISEL - Oko hiljadu policajaca od sinoć je u pripravnosti na belgijskim graničnim prelazima i prilazima Briselu sa namjerom da zaustave konvoj od oko 1.300 vozila kojima je cilj da danas blokiraju glavni grad Belgije u znak protesta protiv epidemioloških mjera, ali i cijena goriva u Evropi.

U prijepodnevnim časovima u samom Briselu je mirno, a saobraćaj je djelimično usporen na prilazima gradu zbog policijskih kontrolnih puktova.

Policija je juče upozorila putnike koji idu kolima da "izbjegavaju Brisel", a onima koji namjeravaju da danas krenu ka nacionalnom aerodrom Zaventem u predgrađu Brisela preporučeno je da putuju vozom.

U ovom trenutko oko 50 vozila iz tzv. "konvoja slobode" se okupilo na periferiji grada kod nacionalnog stadiona na Hejselu čiji parking je policija odredila za slobodno mjesto okupljanja učesnika "konvoja slobode".

Gradske vlasti su još prošle nedjelje zabranile ulazak "konvoj slobode" u Brisel, a protestantima su poručili da mogu da demonstriraju, ali ne i da blokiraju grad.

Policijski puktovi se od juče nalaze na ključnim ulazima u Brisel, a u sjedištu EU uvedena je 48 časnovna regulativa protiv demonstracija koja bi trebalo da traje najmanaje do utorka ujutru.

Lokalni mediji navode da su i zvaničnici EU izvršili dodatni pritisak na belgijske vlasti da zabrane planirane demonstracije u sjedištu EU institucija nakon što je prošlog mjeseca došlo do demoliranja zgrade Evropske službe za spoljne poslove tokom panevropskih protesta protiv epidemiolških mjera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije