Svijet

Konvoji sa demonstrantima u predgrađu Pariza

Konvoji sa demonstrantima u predgrađu Pariza
Foto: Printscreen/Twitter | Konvoji sa demonstrantima u predgrađu Pariza

​PARIZ - Više hiljada protivnika regulativa uvedenih radi suzbijanja širenja virusa korona oformilo je kampove u predgrađu Pariza nakon što su u konvojima pristigli iz raznih krajeva Francuske i namjeravaju da uđu u francusku prijestonicu uprkos zabrani vlasti.

Francuska policija saopštila je da je skoro 7.200 pripadnika bezbjednosnih snaga raspoređeno radi sprovođenja mjere zabrane kretanja u konvojima.

Zvaničnik policije iz Pariza Didije Lalemen rekao je da su oformili privremeni parking na koji će više hiljada kamiona "paukova", prebacivati vozila i tako spriječiti bilo kakvu blokadu.

Policija je na društvenoj mreži Twitter objavila svoj arsenal za razbijanje blokada poput velikih traktora za uklanjanje barikada i kamiona opremljenih kranovima ili vodenim topovima.

Na ulicama Pariza su prvi put od okončanja protesta "Žutih prsluka" krajem 2018. godine raspoređena i oklopna vozila.

Premijer Žan Kastes najavio je da će policija odlučno reagovati.

"Ukoliko blokiraju saobraćaj ili pokušaju da izvrše blokadu Pariza, moramo čvrsto reagovati", naglasio je Kastes.

Demonstranti su inspirisani potezom kamiondžija koji su u Kanadi blokirali prekogranični saobraćaj sa SAD i reaguju zbog regulativa za suzbijanje širenja kovid 19 ali i brzog rasta cijena energenata.

Više stotina automobila, kamp-vozila i kombija iz Lila, Strazbura, Šatoboroa i drugih krajeva Francuske zaustavili su se sinoć na ulazima u Pariz, ali izvori iz policije ističu da nisu ušli u prijestonicu.

Glavni zahtjev demonstranata je ukidanje potvrde o vakcinaciji koja je neophodna za ulazak u brojna javna mjesta i više pomoći vlasti oko računa za električnu energiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije