Svijet

Pratite nas na Google news

Korona "prepolovila" kriminal u Austriji

Korona "prepolovila" kriminal u Austriji
Foto: Ilustracija | Korona "prepolovila" kriminal u Austriji
Tanjug

BEČ - Pandemija korona virusa i mjere preduzete u cilju sprečavanja širenja zaraze značajno su smanjili kriminal u Austriji, ali je primjećen rast slučajeva porodičnog nasilja, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer.

"Kriminal se tokom korona virus krize drastično promijenio. Bilo je značajno manje krivičnih djela krađa, ali zato više porodičnog nasilja i sajber kriminala", objasnio je on.

Direktor Savezne kriminalističke službe BKA Gerhard Lang rekao je da je od 16. marta, kada su uvedene mjere kao što je ograničenje slobode kretanja, kriminal u mnogim slučajevima opao za oko 50 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Lang je preneo da je porodično nasilje u porastu, što se primjećuje i u drugim periodima kada su građani više kod kuće, poput perioda oko Božića.

Policija, prema njegovim riječima, zbog porodičnog nasilja dnevno izriče oko 30 zabrana pristupa zajedničkom stanu.

Međutim, nakon što su mjere popustile, zapažen je rast krađa u prodavnicama i džeparenje, dok provala u stanove gotovo da i nema.

Pošto prodaja droge na ulici nije bila moguća tokom restrikcija, kaže Lang, taj vid kriminala se preselio na darknet.

Tokom krize je zapažen i značajan rast prevara putem interneta, kroz lažne ponude dezinfekcionih sredstava ili zaštitnih maski.

BKA, prema njegovim riječima, planira "sajber ofanzivu" kako bi se s tim suočila.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije