Svijet

Pratite nas na Google news

Korona virusom zaražena 71.000 osoba, od posljedica umrla 1.771

Korona virusom zaražena 71.000 osoba, od posljedica umrla 1.771
Foto: Anadolija | Korona virusom zaražena 71.000 osoba, od posljedica umrla 1.771
Anadolija

PEKING - Najnoviji bilans mrtvih od posljedica zaraze novim korona virusom u Kini iznosi 1.771 osoba, saopštila je Nacionalna komisija za zdravlje.

Prema podsljednjima podacima, 70.548 osoba je zaraženo, dok je 105 ljudi umrlo u posljednja 24 sata, a evidentirano je najmanje 2.048 novih slučajeva zaraze korona virusom.

Broj zaraženih osoba otkriven izvan Kine ostao je na 57 u Hong Kongu i deset u Makauu, oba ova područja su posebne administrativne regije.

Na medicinskom posmatranju se nalazi 150.539 osoba, i taj broj je smanjen.

Vjeruje se da je novi korona virus prešao sa životinja na ljude, posebno sa slijepih miševa. Zaraza se proširila na više od 20 zemalja, među kojima su Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Singapur, Francuska, Rusija, Španija i Indija.

Mnoge države, uključujući Tursku, evakuisale su svoje građane iz grada Vuhana - epicentra zaraze korona virusom - i drugih pogođenih regija u Kini, stavivši te osobe u karantin i pod nadzor.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je vanrednu situaciju zbog ugroženosti zdravlja na međunarodnom nivou.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije