Svijet

Košarac: Izlazak na predsjedničke izbore Rusi shvataju kao patriotsku obavezu

Košarac: Izlazak na predsjedničke izbore Rusi shvataju kao patriotsku obavezu
Foto: Srna | Košarac: Izlazak na predsjedničke izbore Rusi shvataju kao patriotsku obavezu

MOSKVA - Delegacija Republike Srpske, koju predvodi predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac, posjetila je danas tri biračka mjesta u Sergijev Posadu, gradu udaljenom 60 kilometara od Moskve.

Na biračkim mjestima u ovom gradu u Moskovskom okrugu registrovano je 1.300 birača, a do 12.00 časova izašlo je 30 odsto upisanih, što predstavlja veoma dobru izlaznost.

Košarac je izjavio da je na svim biračkim mjestima koje su posjetili zabilježena svečana atmosfera.

"Ovo je praznik demokratije. Očigledano je da Rusi izlazak na predsjedničke izbore shvataju kao svoju patriotsku obavezu", istakao je Košarac i dodao da izbori protiču u mirnoj i demokratskoj atmosferi.

U delegaciji Republike Srpske su i poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Marko Vidaković, šef kabineta predsjednika Republike Danijel Dragičević i sajetnik predsjednika Vlade Srpske Dušan Petrović.

U Rusiji se održavaju predsjednički izbori, na kojima se nadmeće osam kandidata. Prema podacima ruske Centralne izborne komisije, registrovano je oko 110 miliona glasača.

Zbog 11 vremenskih zona, glasanje je počelo juče na krajnjem istoku Ruske Federacije, u regionima Kamčatka i Čukotka.

Na svim biračkim mjestima postoje skeneri kroz koje prolaze glasački listići prije njihovog ubacivanja u kutiju, a odmah nakon zaključenja glasanja poznati su rezultati na svakom biračkom mjestu.

Apsolutno najveće izglede za pobjedu ima aktuelni predsjednik Vladimir Putin.

Prema anketama, Putin uživa podršku oko 80 odsto građana, što bi mu lako moglo donijeti još jedan šestogodišnji mandat.

Putin, koji je prvi put izabran za predsjednika 2000. godine, u ovogodišnjoj trci za najvišu državnu funkciju u Rusiji učestvuje kao nezavisni kandidat, a građane je pozvao da izađu na birališta kako bi se uzelo u obzir mišljenje svakog od njih u definisanju budućnosti zemlje.

Među ostalim predsjedničkim kandidatima su lider Liberalne demokratske partije Rusije Vladimir Žirinovski, biznismen Pavel Grudinin kao kandidat Komunističke partije, zatim suosnivač stranke Jabloko Grigorij Javlinski, lider Partije rasta i privredni ombudsman Boris Titov, čelnik stranke Ruski opštenarodni savez Sergej Baburin, televizijska voditeljka i politički aktivista Ksenija Sobčak, koju je nominovala Građanska inicijativa i lider Komunista Rusije Maksim Suraikin.

U skladu sa ruskim Zakonom, kandidat koji osvoji više od 50 odsto glasova dobija šestogodišnji predsjednički mandat.

Predsjedavajući Komiteta za međunarodna pitanja u Gornjem domu ruskog parlamenta Konstantin Kosačev izjavio je da je za predsjedničke izbore u Rusiji registrovan rekordan broj stranih posmatrača, njih više od 1.500.

Izbore će, kako je najavljeno, pratiti 400 stranih novinara, a ukupno 13.200 novinara širom Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije