Svijet

Krali bagere u Njemačkoj, prodavali ih iz Hrvatske

Krali bagere u Njemačkoj, prodavali ih iz Hrvatske
Foto: Ilustracija | Krali bagere u Njemačkoj, prodavali ih iz Hrvatske

​Djelovanje "bager-bande" iz južne Njemačke, koja je ukrala veliki broj građevinskih mašina i bagera, u potpunosti je razjašnjenjo. Policija još radi na otkrivanju mreže učesnika u ovoj kriminalnoj organizaciji, koja je prouzrokovala štetu i do 50 miliona evra, piše "DW".

Krali su bagere i druge građevinske mašine u Njemačkoj, potom ih prebacivali u Hrvatsku, a odatle prodavali po čitavom svijetu. Detektiv jedne privatne agencije objašnjava kako je djelovala ta "bager-banda".

"U međuvremenu su potpuno razjašnjeni putevi djelovanja bande", pišu novine Merkiše algemajne, kojima je pojedinosti o slučaju ispričao detektiv Hagen Štam iz privatne detektivske agencije "Inkognito".

Banda je djelovala iz južne Njemačke. Tamošnja policija još prati moguće učesnike u kriminalnoj organizaciji.

"Šteta koju je banda napravila utajama i krađama, prema navodima agencije 'Inkognito', iznosi tri do pet miliona evra. Radilo se o deset bagera i mnoštvu drugih građevinskih mašina. Ukupno su slične grupe kriminalaca, prema navodima te agencije, u Njemačkoj prouzrokovale štetu od oko 50 miliona evra", piše nemački list.

Zaboravili da isključe GPS

Kriminalci su na ime neke poznate firme, mobilnim telefonom iznajmljivali građevinske mašine ili ih krali. Prebacivali su ih u Sloveniju, a zatim u Hrvatsku. Uz pomoć GPS-sistema, kojim su zaštićene mnoge građevinski mašine, četiri građevinske mašine otkrivene su nedavno u Hrvatskoj. Kriminalci su očigledno znali za zaštitu GPS-sistemom i odmah su ga uklanjali sa mašina, ali izgleda da nisu znali da su neke mašine zaštićene s više GPS-odašiljača.

Prema navodima detektivske agencije "Inkognito", čini se da ima još kriminalnih bandi koje kradu građevinske mašine pri čemu koriste dva postupka:

"Bagere ili kradu, što se najčešće događa subotom u noći, ili ih iznajmljuju, što im pruža mnogo više vremena za pripremu čitave transakcije", piše Merkiše algemajne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije