Svijet

Kremlj: Sankcije SAD protiv Putina bile bi apsurdne

Kremlj: Sankcije SAD protiv Putina bile bi apsurdne
Kremlj: Sankcije SAD protiv Putina bile bi apsurdne

MOSKVA - Portparol Kremlja Dmitrij Peskov danas je nazvao apsurdnim tvrdnje da bi Vašington mogao da uvede direktne sankcije protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina, u okviru dodatnih sankcija povodom ukrajinske krize, koje bi SAD mogle da uvedu protiv Rusije.

Neimenovani izvor "Tajmsa" u tekstu objavljenom u petak, naveo je da SAD namjeravaju da uvedu sankcije protiv Putina, za koga taj list procenjuje "da u Švajcarskoj ima račun sa 40 milijardi američkih dolara", ali je portparol ruskog predsjednika Peskov te tvrdnje odbacio.   

"To je apsurdno i očigledna podvala", izjavio je Peskov moskovskoj Eho radio stanici, a prenosi AFP.

Odgovarjući na navode teksta, Peskov je rekao da Putin, naravno, nema čega da se plaši, pogotovo ne od "Tajmsa".

"Zašto bi se bojao sankcija, pogotovo ovako apsurdnih? Možemo samo tome da se nasmijemo", rekao je.

Sudeći prema članku objavljenom u "Tajmsu", Vašington bi mogao da zatraži podršku Švajcarske za ostvarenje plana u uvođenju dodatnih sankcija Rusiji.

Amerika je, povodom ukrajinske krize, već uvela sankcije koje pogađaju Putinovo okruženje, ali je i zaprijetila da bi, ukoliko ne bude napretka u sprovođenju sporazuma postignutog u Ženevi  17. aprila, mogla da preduzme i naredne korake.

U Ženevi su prije tri dana predstavnici Rusije, Ukrajine, Evropske unije i Amerike postigli sporazum o deeskalaciji krize u Ukrajini.

To podrazumjeva povlačenje pro-ruskih snaga iz ukrajinskih institucija na istoku zemlje i amnestiju za sve koji su učestvovali u demonstracijama u toj oblasti.

Ruska strana, međutim, ističe da uporedo sa napuštanjem zauzetih ukrajinskih institucija, i privremena vlast u Kijevu treba da odstupi iz institucija koje su preuzeli poslije protesta i svrgavanja ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije