Svijet

Kritike na Trampov govor u UN, Erdoan napustio salu

Kritike na Trampov govor u UN, Erdoan napustio salu
Foto: Tanjug | Kritike na Trampov govor u UN, Erdoan napustio salu

NJUJORK - Sala Generalne skupštine UN je dočekala sa smIJehom početak govora predsjednika SAD Donalda Trampa, a turski predsjednik je napustio salu.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan napustio je salu Generalne skupštine u trenutku kada je izašao pred govornicu Donald Tramp.   

Američki predsjednik je svoj govor počeo pričom da je on za manje od godinu dana postigao više od svojih prethodnika za isti period. To je izazvalo smijeh u sali.   

"Nisam očekivao takvu reakciju, ali to je normalno", malo se zbunio Tramp, nastavljajući da govori o rastu ekonomije, smanjenju nezaposlenosti i drugim uspjesima. 

Tramp je zakasnio na sopstveni govor – trebalo da govori drugi, nakon predsjednika Brazila, ali je za govornicu ipak izašao predsjednik Ekvadora Lenjin Moreno.

Kritika Berlina

Po mišljenju šefa Bijele kuće, Njemačka će se naći u potpunoj zavisnosti od isporuka energenata iz Rusije ako ne promijeni svoju politiku. U vezi s tim, on je pohvalio zemlje poput Poljske za razvoj energetskih projekata koji nisu povezani sa Rusijom. Tramp je izjavio i da su SAD postale lider u proizvodnji energenata i da su spremne da ih isporuče na svjetsko tržište.

"Vjerujemo u energetsku bezbjednost nas i naših partnera. Mi smo postali najveća zemlja-proizvođač energenata u cijelom svijetu. Spremni smo da isporučujemo čisti ugalj, čije isporuke pokušavaju da spriječe, kao i prirodni gas“, rekao je on.

 

 

Prije godinu dana "raketaš", a danas: "Hvala Kimu!"

Američki predsjednik rekao je u govoru da iz Sjeverne Koreje "rakete više ne lete na sve strane" i ne prijete susjedima, a ujedno je pohvalio hrabre korake lidera te zemlje u cilju denuklearizacije.

Prije godinu dana, Tramp je u UN ismejao sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una nazvavši ga "raketašem", ali ove godine je njegova poruka drugačija i glasi "hvala Kimu", navodi AP.

U današnjem obraćanju, Tramp je istakao da cijeni korake koje Kim preduzima u cilju denuklearizacije.

"Rakete više ne lete na sve strane, nuklearne probe su obustavljene, neki vojni objekti se već zatvaraju", rekao je američki predsjednik, prenosi Rojters.

Ipak, napomenuo je da "tu ima još posla" i da sankcije Pjongjangu moraju da ostanu na snazi dok se proces denuklearizacije ne sprovede do kraja.

"Nećemo tolerisati zloupotrebe Pekinga"

Američki predsjednik je govorio i o Kini, rekavši da veoma poštuje kineskog predsjednika, ali da se trgovinski disbalans s Pekingon "ne može tolerisati".

U tom kontekstu, upozorio je da SAD više neće tolerisati nepravedne trgovinske aranžmane koji zemljama omogućuju da "istovaruju" svoje proizvode u Ameriku, subvencionišu svoju robu, "uzimaju na nišan" industrije SAD i manipulišu valutom kako bi stekle nepravedne prednosti.

Ti dani su, poručio je, prohujali i "SAD više neće tolerisati takve zloupotrebe", prenosi AP.

"Spriječiti Iran da se domogne nuklearne bombe"

U govoru u sjedištu UN u Njujorku, Tramp je, takođe, pozvao svjetske zemlje da se pridruže SAD u izolovanju Irana zbog ponašanja koje on smatra agresivnim.

Tramp je rekao da je pokrenuo kampanju "ekonomskog pritiska" kako bi se Iranu uskratio novac koji mu je potreban da bi nastavio sa "krvavom agendom" razaranja i krvoprolića u Siriji i Jemenu.

Kako je istakao, Iran ne poštuje svoje susjede niti njihove granice, a režimu koji uzvikuje "smrt Americi" i prijeti Izraelu uništenjem ne smije se, kaže, dozvoliti da se domogne nuklearne bombe, prenio je Tanjug.

Američki predsjednik je u svom obraćanju odbacio princip "globalnog upravljanja, kontrole i dominacije", poručivši da poštuje pravo svake zemlje da slijedi sopstvene običaje, ubjeđenja i tradiciju.

Sjedinjene Američke Države, naglasio je, nikada neće govoriti drugim zemljama kako da žive, rade ili se mole. Ali, napomenuo je Tramp, SAD očekuju od drugih zemalja da "zauzvrat poštuju suverenitet Amerike". 

(NN/sputniknews.com)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije