Svijet

Pratite nas na Google news

Kupuju ruske Jakove: "Ne manje od 12" aviona za 350 miliona $

Kupuju ruske Jakove: "Ne manje od 12" aviona za 350 miliona $
Foto: yandex.ru | Kupuju ruske Jakove: "Ne manje od 12" aviona za 350 miliona $
N.N.

​MOSKVA - Ruski školsko-borbeni avion Jak-130 najverovatnije će dobiti još jednog korisnika.

List "Vedomosti" objavio je prošle nedjelje da je ugovor za nabavku, kako je navedeno "ne manje" od 12 aviona, potpisao Vijetnam.

Takođe navedeno je da je procjenjena vrijednost sporazuma više od 350 miliona dolara. Međutim treba napomenuti da ovu vijest zvanično nisu htjeli da komentarišu kako iz ruske Federalne službe za vojno-tehničku saradnju tako ni iz državne agencije za izvoz naoružanja i vojne opreme "Rosoboronoeksport".

U svijetu se, a naročito u Rusiji, ponekad dešava da se javno ne objavljuje da su ugovori za nabavku naoružanja potpisani ili se to objavljuje znatno kasnije, nerijetko i poslije par godina, piše Tango six.

Posljednji takav primjer u vezi aviona Jak-130 imali smo krajem decembra 2018. goidne kada su na internetu osvanule fotografije ovih aviona u bojama i sa oznakama RV Laosa za koji se, iako je još 2016. pokazao interesovanje, do tada nije znalo da je potpisao ugovor za njihovu nabavku. Vijetnam se u proteklih nekoliko godina spominjao kao mogući kupac Jak-130 ali se nije sa sigurnošću moglo reći da će se to zaista i dogoditi.

Nabavkom Jaka-130 Vijetnam bi postao šesti strani korisnik ovog tipa aviona, prije njega nabavili su ga Alžir, Bangladeš, Belorusija, Laos i Mjanmar. Ugovore za nabavku potpisali su i Libija i Sirija, sa Libijom je ugovor raskinut nakon pada Gadafijevog režima dok je ugovor sa Sirijom zamrznut zbog građanskog rata koji već devet godina traje u toj žemlji.

Smatra se da će RV Vijetnama svoje Jakove 130 stacionirati u vazduhoplovnoj bazi Tuj Hoa gdje će u 915. školskom avijacijskom puku zameniti čehoslovačke školsko-borbene avione L-39.

Vijetnam je tradicionalni kupac nekada sovjetskog a sada ruskog naoružanja, u jednom trenutku je do 2017. godine bio peti najveći kupac naoružanja i vojne opreme iz Rusije.

U poslednjih 25 godina je što se tiče tehnike za RV i PVO, nabavljeno 12 lovačkih aviona Su-27SK i UBK, 36 višenamenskih borbenih aviona Su-30MK2V, bar četiri srednja transportna helikoptera Mi-17, 375 raketa vazduh-vazduh R-73E, 100 raketa vazduh-zemlja H-29T, 100 H-31A (protivbrodskih) i H-31P (protivradarskih) raketa, 200 vođenih bombi KAB-500Kr, četiri osmatračka radara ST-68, 50 lakih prenosivih raketnih sistema PVO 9K38 Igla, dva diviziona raketnog PVO S-300PMU-1 sa 75 raketa 48N6E.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije