Svijet

Kurc: Balkan prioritet, zaustaviti pregovore sa Turskom

Kurc: Balkan prioritet, zaustaviti pregovore sa Turskom
Foto: Arhivska fotografija | Kurc: Balkan prioritet, zaustaviti pregovore sa Turskom
Beta

BEČ - Kancelar Austrije Sebastian Kurc zatražio je da se "smjesta prekinu pregovori" o prijemu Turske u EU.

Austrija predsjedava EU od 1. jula, a Kurc je ranije rekao i da je za prijem Balkana i za bolje odnose s Rusijom.

"Region Zapadnog Balkana je ključni prioritet spoljne i evropske politike Austrije, kao i našeg predsjedavanja EU", rekao je Kurc u opsežnom intervjuu objavljenom danas na sajtu atinskog lista "Katimerini".

On je nastavio rekavši da "podržavamo liniju komesara za proširenje Johanesa Hana" jer "obezbjeđivanje zemljama Zapadnog Balkana časne perspektive i kredibilnog puta ka EU, služi našim bezbjednosnim, političkim i ekonomskim interesima".

Kurc je podržao sporazum Grčke s Makedonijom o rješavanju spora oko njenog naziva jer to, kako je rekao, "pokazuje da uporni pregovori i diplomatija donose rezultat".

S druge strane, rekao je kancelar, "godinama sam bio vrlo jasan da treba imati pošten odnos s Turskom. Pregovori EU-Turska treba da se odmah zaustave" jer "Turska se posljednjih nekoliko godina stabilno udaljava od Evrope i njenih vrijednosti".

"Trebalo bi da se usredsredimo na istraživanje drugih oblika saradnje EU i Turske, kao susjeda", dodao je Kurc.

Kancelar je rekao da je visoko među prioritetima predsjedavanja Austrije EU problem imigracije i zaštite granica, i upozorio da Beč neće prihvatiti odluke koje bi dodatno opteretile Austriju.

Na nedavnim sednicama EU o migracijama, rekao je Kurc, ojačala je saglasnost o potrebi povećane zaštite spoljašnjih granica i jačanja granične službe EU "Fronteks", uz "jaku saradnju s trećim zemljama, na primjer kroz planiranje 'stanica za iskrcavanje' " migranata u tim zemljama.

Po riječima Kurca, dva stuba budućnosti EU moraju biti spoljna bezbjednost i povećana konkurentnost, uz "stvaranje jedinstvenog evropskog digitalnog tržišta".

On je istakao da EU ne bi trebalo da svim članicama nameće jedinstvena pravila o svim oblastima života, već da, kako je rekao, "manje teme" prepusti na rješavanje pojedinim državama i regionima.

Uz to, rekao je Kurc, "EU treba približiti narodu - veoma je važno da se sretnemo i pogledamo u oči".

"Ne smije biti članica prvog i drugog reda, niti razmjena argumenata u kojima se neki osjećaju moralno superiornijim od drugih. Kao Predsjedništvo (EU), otvoreni smo za svaki predlog koji nas zbližava i jača našu Uniju, mnogo više od same monetarne zone", rekao je Kurc.

Na kraju intervjua, Kurc se založio za postepenu normalizaciju odnosa EU s Moskvom, uz ocejnu da "bez Rusije ne može biti održivog mira u Evropi".

"U vezi s pitanjem sankcija EU protiv Rusije, uvedenih zbog njenog kršenja međunarodnog prava, mi smo jasno na istoj liniji s našim evropskim partnerima", rekao je Kurc.

Međutim, nastavio je kancelar, "nadamo se da će doći do napretka u primjeni odredaba sporazuma iz Minska (o okončavanju krize u Ukrajini), što bi bila osnova za postepeno smanjenje sankcija".

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije