Svijet

Kurc će biti saslušan pred sudijom, a ne tužiocem

Kurc će biti saslušan pred sudijom, a ne tužiocem
Foto: Tanjug/AP | Kurc će biti saslušan pred sudijom, a ne tužiocem

BEČ - Austrijski kancelar Sebastijan Kurc, protiv kojeg je pokrenut istražni postupak zbog sumnje da je počinio krivično djelo lažnog iskaza pred parlamentarnim istražnim odborom o aferi "Ibica", saslušaće sudija, a ne tužilaštvo.

"Po prvi put se protiv kancelara, koji je na dužnosti, vodi istraga zbog sumnje krivičnog djela, koje je počinjeno tokom mandata i u funkciji šefa vlade pred ustavom predviđenim parlamentarnim kontrolnim tijelom. Zbog toga su djelo, kao i osumnjičeni od velikog značaja", navodi Ministarstvo pravde objašnjavajući zašto se primjenjuju, u ovom slučaju, specijalna pravila.

Taj odgovor je dat na upit Višeg tužilaštva u Beču, koje je zatražilo mišljenje da li se specijalno pravilo, koje se primjenjuje samo ako je osumnjičeni od velikog značaja, kao i krivično djelo, to jest postoji i posebno interesovanje javnosti.

Nadležni u Ministarstvu ukazuju da u skladu sa specijalnim pravilom saslušanje treba da sprovede sudija, a ne Tužilaštvo za borbu protiv privrednog kriminala i borbu protiv korupcije, koje je započelo istragu.

Na osnovu ove odluke Tužilaštvo će podnijeti pokrajinskom Krivičnom sudu u Beču zahtjev da kancelara zbog sumnje u davanje lažnih iskaza sasluša sudija.

Sredinom maja je Kurc javnosti saopštio da je Tužilaštvo za privredni kriminal i korupciju pokrenulo istragu protiv njega.

Kurc je kazao da on nije svjesno dao lažni iskaz, a to je prije svega u vezi imenovanja Tomasa Šmita na mjesto šefa državnog holdinga OeBAG.

Naime, Kurc je tvrdio da nikada sa Šmitom nije razgovarao o njegovoj kandidaturi za to mjesto, ali u prijavi stranke Neos se navodi da četovi kancelara i Šmita dokazuju upravo suprotno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije