Svijet

Kurdi locirali vođu ID, čekaju signal

Kurdi locirali vođu ID, čekaju signal
Kurdi locirali vođu ID, čekaju signal

Na najbližoj bezbjednoj tački prema teritorijama koje drži Islamska država, vojnici kurdskih Pešmerga jedinica mogu da osjete da je neprijatelj tu.

To se navodi u reportaži "Gardijana" sa deset kilometara udaljenosti od Sindžara, planine koja se prva našla na putu planova ekstremista za formiranje kalifata, prenosi B92.

Kretanjem prema gradovima Badž i Bilidž, operativci Pešmergi i pripadnici obavještajnih službi tragaju za liderom Islamske države, Abu Bakrom al Bagdadijem koji se uspješno kirije više od dvije godine.

U nekoliko navrata je izbjegao smrt, a i dalje se liječi od teške povrede kičme, zadobijene u jednom raketnom napadu.

Navodno se više od šest mjeseci nije pomjerio iz grada Badža, ali je sada ponovo aktivan i u proteklim nedjeljama je cirkulisao na teritoriji između Badže i Tal Afara, a obavještajci kažu da često odlazi i u Mosul, nezvaničnu prestonicu Islamske države u Iraku.

"Imamo tačne informacije da je prije dva mjeseca došao u Badž kako bi posjetio jednog od vođa Islamske države, takozvanog Valija. Plemena ga veoma poštuju, lojalni su mu. Znamo da je on u gradu. Kada treba da dođe, konfiskuju se svi telefoni nekoliko sati prije njegovog pojavljivanja. Ne žele da bilo ko telefonira u tim trenucima", naveo je jedan od zvaničnika kurdske milicije.

Kurdi se nadaju da će ponovo dobiti informacije kada Bagdadi bude došao u grad gdje su mu skoro “svi lojalni“.

"Neki i nisu", zaključio je jedan od kurdskih komandanata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije