Svijet

Kurdi tvrde: Ubili smo desnu ruku Al Bagdadija

Kurdi tvrde: Ubili smo desnu ruku Al Bagdadija
Foto: Ilustracija | Kurdi tvrde: Ubili smo desnu ruku Al Bagdadija

DAMASK - Milicija sirijskih Kurda (YPG) objavila je u nedjelju da je portparol džihadističke grupe Islamske države Abu al-Hasan al-Muhadžir ubijen u zajedničkom napadu Kurda i američkih snaga na sjeveru Sirije.

Sirijske demokratske snage (SDF), čija je YPG glavna sastavnica, objavile su da su metu gađale blizu sirijskoga pograničnog mjesta Jarablus, a prema obavještajnim podacima koje su im dostavili SDF i američka vojska.

Glavni komandant SDF-a Mazlum Abdi rekao je da je napad "nastavak prethodne operacije" u kojoj je ubijen Abu Bakr Al Bagdadi, vođa terorističke organizacije Islamska država.

Abdi je na Twitteru napisao da je portparol uzet za metu u selu Ain al-Bajda na sjeveru pokrajine Alep i da je bio desna ruka Al Bagdadija.

Odbjegli lider ID Abu Bakr Al Bagdadi poginuo je u operaciji američkih specijalnih snaga na sjeveroistoku Sirije u noći na nedjelju, što je zadalo težak udarac toj džihadističkoj grupi.

Informacije koje su se pokazale korisne za ovu operaciju, u kojoj je učestvovalo 8 helikoptera, dali su Kurdi, a Rusija je otvorila svoj vazdušni prostor, rekao je ranije u nedjelju američki predsjednik Donald Tramp te je, osim Rusiji, na podršci zahvalio Siriji, Turskoj i Iraku.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije