Svijet

Laburisi prijavili Džonsona zbog zabava u vrijeme lockdowna

Laburisi prijavili Džonsona zbog zabava u vrijeme lockdowna
Foto: Tanjug/Justin Tallis/Pool via AP | Laburisi prijavili Džonsona zbog zabava u vrijeme lockdowna
Tanjug

LONDON - Poslanici Laburističke partije prijavili su britanskog premijera Borisa Džonsona policiji zbog navoda da su najmanje dvije zabave bile održane u Dauning stritu tokom lockdowna prošle godine.

Nil Kojl, laburistički poslanik za Bermondsi i Old Sautvark, pisao je komesarki londonske policije Kresidi Dik, tražeći od nje da ispita izvještaje da se premijer obratio na zabavi u novembru i dozvolio održavanje božićne zabave za osoblje u decembru, prenio je britanski list Gardijan.

U to vrijeme postojala su ograničenja koja su sprečavala druženja.

Nakon što je poslao pismo, Kojl je rekao da vjeruje da je došlo do kršenja zakona.

"Većina mojih birača je poštovala pravila, oni koji nisu bili kažnjeni su. Džonson nije iznad zakona, uprkos tome što smatra da zaslužuje spcijalni tretman", istakao je on.

Beri Gardiner, bivši sekretar za međunarodnu trgovinu u sijenci, takođe je zatražio od londonske policije da sprovede istragu, dodajući da ako su se ovi događaji desili, to implicira da postoji jedno pravilo za vladu, a drugo za sve ostale.

Džonson nije eksplicitno negirao da su se održavale zabave, ali Dauning strit je insistirao da su sva kovid pravila ispoštovana.

Londonska policija je juče saopštila da još nije primila bilo kakve žalbe za održavanje zabava.

Sa svoje strane, bivši glavni regionalni tužilac Nazir Afzal, pozvao je na pokretanje javne istrage o pandemiji kako bi se ispitala navodna kršenja karantina na dvije zabave u Dauning stritu prošle godine, kao i putovanja Dominika Kamingsa na sjeveroistok zemlje u vrijeme kada je bio savjetnik Borisa Džonsona.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije