Svijet

Lajčak optimista povodom nove admistracije SAD: Poznaju zapadni Balkan

Lajčak optimista povodom nove admistracije SAD: Poznaju zapadni Balkan
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Lajčak optimista u vezi s novom admistracijom SAD: poznaju zapadni Balkan

BRISEL - Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak kaže da je optimista kada je riječ o saradnji sanovom administracijom u Vašingtonu po pitanju dijaloga Beograda i Prištine, ali i cijelog zapadnog Balkana.

"Optimističan sam povodom nove admistracije u SAD, jer se vraćaju ljudi s kojima je EU već radila i koji poznaju zapadni Balkan. Njima ne moramo da objašanjavamo stvari o regionu i njegovoj evropskoj budućnosti. Oni su se već dokazali kao pouzdani partneri i za zapadni Balkna i za EU", kazao je Lajčak.

On je tokom video-razgovora o "potencijalima saradnje EU i SAD na zapadnom Balkanu" sa njemačkom ambasadorkom u Vašingtonu, Emili Heber, ocijenio da "tandem EU - SAD" nije dobro funkcionisao "posebno u posljednjih godinu dana" kada je riječ, između ostalog, i o dijalogu Beograda i Prištine.

"Bilo je jasno da postoje dva pristupa, a to nije bilo ono što je EU odlučila niti je to željela", rekao je Lajčak.

On je dodao da je takva situacija dovela do "konfuzije" u Beogradu i Prištini koji su, prema njegovim riječima, bili "zbunjeni i nisu željeli da biraju između EU i SAD".

"Nedostatak bliske sradnje EU i SAD je gubitak za obje stane u procesu dijaloga", ocijenio je Lajčak.

Upitan da ocijeni dogovoreno između Beograda i Prištine u Vašingtonu, uz posredovanje predsjednika Donalda Trampa, Lajčak je rekao da u pitanju "nije sporazum", jer ne ispunjava kriterijume za to, već da je u pitanju "politička deklaracija koja nije pravno obavezujuća".

"Ono što je potpisano nema impelmentacioni mehanizam i zavisi od dobre volje starana. Mi ne radim tako u Briselu. Radimo na jasnom sporazumu ko šta radi i kada", naglasio je Lajčak.

Dodao je i da su SAD do sada bile "dovoljno mudre" da se ne takmiče s EU u liderstvu u procesima na zapadnom Balkanu, već da joj daju podršku na putu evropskih integracija regiona.

"U pitanju je kombinacija meke moći EU kroz evropsku perspektivu i direktan pristup SAD", kazao je Lajčak.

On je zaključio da je sve što je pozitivno postignuto na zapadnom Balkanu u posljednjih 20 godina bio rezulat bliske saradnje EU i SAD i da će se takva uspješna politika nastaviti s amninistracijom na čelu sa Džozefom Bajdenom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije