Svijet

Pratite nas na Google news

Lavine u austrijskim Alpama odnijele šest ljudskih života

Lavine u austrijskim Alpama odnijele šest ljudskih života
Foto: N.N. | Lavine u austrijskim Alpama odnijele šest ljudskih života
Tanjug

Opasnost od lavina u Austriji usljed jakih snježnih padavina koje ne prestaju dostiže najviši nivo, a dosad je šest osoba izgubilo život u snježnim odronima.

Austrijske vlasti proglasile su četvrti stepen opasnosti od lavina na skali od pet nivoa.

Od subote je šest osoba poginulo usljed lavina koje je većina žrtava izazvala neopreznim ponašanjem i nepoštovanjem upozorenja.

Posljednje žrtve koje su otkrivene su mladi par - jedan 28-godišnji lovac i njegova 23-godišnja djevojka, koje je snježni odron zahvatio prilikom kontrole divljači, odnosno dopunjavanja hranilica.

Pronađeni su na dva metra dubine snježne lavine koja ih je prekrila i nalazili su se jedno od drugog na 20 metara udaljenosti.

Proteklog vikenda četiri osobe izgubile su život u lavinama, među njima i jedan skijaš iz Slovenije koji je skijao izvan piste, kao i jedna Švajcarkinja i dva Nijemca, prenio je Tanjug.

I pored brojnih upozorenja, i dalje ima skijaša koji se odlučuju da skijaju izvan predviđenih pista.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije