Svijet

Lavrov Borelju: Ne miješati se u unutrašnja pitanja na zapadnom Balkanu

Lavrov Borelju: Ne miješati se u unutrašnja pitanja na zapadnom Balkanu
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Lavrov Borelju: Ne miješati se u unutrašnja pitanja na zapadnom Balkanu

MOSKVA - Sergej Lavrov, šef diplomatije Rusije, pozvao je EU na jačanje saradnje, ali i poštovanje principa nemiješanja u unutrašnja pitanja suverenih država zapadnog Balkana.

"Bilo bi dobro da se dogovorimo o principima koji bi uključivali obavezu nemiješanja u unutrašnja pitanja suverenih država kako na zapadnom Balkanu, tako i kada su u pitanju bivše sovjetske republike", poručio je Lavrov.

Sergej Lavrov je nakon prvog dijela razgovora sa šefom diplomatije EU, Žozepom Boreljom u Moskvi ocijenio da između Rusije i EU "postoje razlike", ali i da su u pitanju "partneri koji imaju zajedničku odgovornost na zajedničkom evroazijskom kontinetu".

"Nadamo se da će se EU, u kontekstu rasprave o strateškim odnosima s Rusijiom, odlučiti za profesionalnu, konstruktivnu i pragmatičnu saradnju", kaže Lavrov.

Šef ruske diplomatije je naglasio važnost saradnje Ruske Federacije i EU u oblasti ekonomije i trgovine i izrazio nadu da će se saradnja u oblasti energetike razvijati "u obostranom interesu".

Lavrov je sa žaljenjem konstatovao da su tokom pandemije, kada je bilo potrebno jedinstvo i solidarnost, "neki u EU iskoristili pandemiju i optužili Rusiju za dezinformacije".

Vjerujem da je kroz svoje postupke Rusija pokazala da je spremna da pomogne svim zainteresovanim stranam, uključujući i evropske partnere, u borbi protiv opasnog virusa", kaže Lavrov.

On je pozvao na zaustavljanje tzv. dezinformacionog rata i formiranje novih kanala komunikacije baziranih na činjenicama i profesionalnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije