Svijet

Lavrov: Cilj patrijarha Vartolomeja je da sahrani uticaj pravoslavlja

Lavrov: Cilj patrijarha Vartolomeja je da sahrani uticaj pravoslavlja
Foto: Tanjug/AP | Lavrov: Cilj patrijarha Vartolomeja je da sahrani uticaj pravoslavlja

MOSKVA - Ministar inostranih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov upozorio je danas da je cilj vaseljenskog patrijarha Vartolomeja da uništi uticaj pravoslavlja u cijelom svijetu, po nalogu SAD.

"Amerika pokušava da neutrališe uticaj pravoslavlja u svijetu", izjavio je šef ruske diplomatije, komentarišući postupke vaseljenskog patrijarha Vartolomeja i njegovu saradnju sa SAD.

Lavrov ocjenjuje da je "Pandorina kutija", koju je Vartolomej otvorio, a koja je već dovela do raskola u Kiparskoj pravoslavnoj crkvi, izazvala previranja u drugim pravoslavnim crkvama.

Misija patrijarha Vartolomeja je, kaže Lavrov, da sahrani uticaj pravoslavlja u savremenom svijetu, a pripremili su je Amerikanci, prenio je "Sputnjik".

"Oni ne kriju da zajedno sa Vartolomejom aktivno rade pod parolom slobode vjeroispovijesti i vjerovanja. Jednostavno ne vidim druga objašnjenja za postupke tog čovjeka", istakao je ruski ministar na godišnjoj konferenciji za novinare u Moskvi.

Lavrov smatra da su Amerikanci razlog koji je pobudio Vartolomeja da krene putem raskola i podrivanja viševjekovnih tradicija.

S tim u vezi, Lavrov je istakao da u pravoslavnom svijetu ne postoji pandan "rimskog pape", ali da zato postoji vaseljenski patrijarh koji je donedavno poštovan kao prvi među jednakima.

Ranije je patrijarh Vartolomej govorio da u pravoslavlju nema raskola i da on ne planira da čini "ni korak nazad" u vezi sa ukrajinskim problemom, nazivajući pogrešnom odluku "bratske" Ruske pravoslavne crkve da prekine komunikaciju sa Konstantinopoljem (današnjim Istanbulom) i crkvama koje su priznale Ukrajinsku pravoslavnu crkvu.

Ranije je bivši službenik američkog Stejt departmenta Džim Džatras izjavio da SAD hoće da "slome kičmu" pravoslavnoj crkvi, koristeći papske ambicije patrijarha Vartolomeja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije