Svijet

Lavrov: Nema odgovora na najvažnije pitanje-neširenje NATO

Lavrov: Nema odgovora na najvažnije pitanje-neširenje NATO
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Lavrov: Nema odgovora na najvažnije pitanje-neširenje NATO

​MOSKVA - Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas da sadržaj američkog odgovora na ruski prijedlog o bezbjednosnim garancijama omogućava da se računa na ozbiljan razgovor, ali o sporednim temama.

Lavrov je rekao da SAD u dokumentu koji su juče dostavile Moskvi nisu odgovorile na najvažnije pitanje - o neširenju NATO-a na istok.

"Nema pozitivne reakcije na glavno pitanje u tom dokumentu, a glavno pitanje je naš jasan stav o neprihvatljivosti daljeg širenja NATO-a na istok i razmiještanja ofanzivnog naoružanja koje bi moglo da ugrozi teritoriju Ruske Federacije", rekao je Lavrov novinarima, prenosi RIA Novosti.

Šef ruske diplomatije je naveo da će se Moskva fokusirati na objašnjavanje, kako je rekao, "lukavog stava" Sjedinjenih Država po pitanju neširenja NATO-a i nedjeljivosti bezbjednosti.

"Ako su nam devedese godine objašnjavali odsustvom pisanih obaveza o neširenju NATO-a, sada imamo ove pisane obaveze", rekao je Lavrov.

Naveo je da Rusija proučava odgovor SAD i dodao da će sadržaj dokumenta koji je SAD dostavio biti poznat u bliskoj budućnosti.

Lavrov je naveo da su SAD rekle da bi više voljele da dokument ostane u povjerljivom diplomatskom dijalogu, ali da je on usaglašen sa svim saveznicima SAD i sa ukrajinskom stranom.

"Stoga, ne sumnjam da će to 'procuriti' u vrlo bliskoj budućnosti", rekao je Lavrov.

SAD i NATO juče su predali Rusiji odgovore na nacrte sporazuma o garancijama za bezbjednost, koje im je Moskva uputila krajem prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije