Svijet

Lavrov: SAD ne samo da povlače trupe, već priznaju neuspjeh u Avganistanu

Lavrov: SAD ne samo da povlače trupe, već priznaju neuspjeh u Avganistanu
Foto: Tanjug/AP | Lavrov: SAD ne samo da povlače trupe, već priznaju neuspjeh u Avganistanu

MOSKVA - Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov smatra da povlačenje američkih trupa iz Avganistana zapravo znači da su SAD priznale neuspjeh svoje dvadesetogodišnje misije u toj zemlji koja je pred novom eskalacijom nasilja.

"SAD ne samo da povlače svoje trupe iz Avganistana, već priznaju zapravo neuspjeh svoje dvadeset godina duge misije", rekao je Lavrov, prenosi TASS.

Po njemu, činjenica je da su bezbjednosne prijetnje, terorizam i trgovina narkoticima, dramatično porasle od 2001. godine, kada su SAD i njihovi saveznici pokrenuli svoju operaciju u Avganistanu.

"Značajno je da postoje dokumenti na Zapadu koji ukazuju na vjerovatnu umiješanost američkih vojnika u trgovinu drogom", naglasio je Lavrov.

Ruski ministar ističe i da se situacija u Avganistanu pogoršava i da u toj zemlji postoje utočišta militanata terorističke organizacije Islamska država kao i da povlačenje američkih trupa i nespremnost Kabula da formira privremenu vladu s talibanima stvaraju uslove za nasilno rješavanje ovog konflikta.

"Talibani su ratoborniji jer postojeći sporazum predviđa formiranje privremene vlade, a nažalost lideri u Kabulu nisu spremni za to, što je uz povlačenje Amerikanaca situacija koja je otvrena za scenario nasilja", poručio je Lavrov.

Nakon odluke SAD da povuče trupe iz Avganistana očekuje se da će američki vojni kontingent napustiti ovu zemlju do 11. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije