Svijet

Lavrov: Turska ofanziva u Siriji bliži se kraju

Lavrov: Turska ofanziva u Siriji bliži se kraju
Foto: Tanjug/AP | Lavrov: Turska ofanziva u Siriji bliži se kraju

SOČI - Turska vojna operacija na sjeveroistoku Sirije bliži se kraju, a dalji razvoj događaja zavisi od povlačenja vojnih formacija Kurda, izjavio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, komentarišući ishod razgovora predsjednika Turske i Rusije, Redžepa Tajipa Erdoana i Vladimira Putina.

"Operacija se bliži kraju, sada će sve zavisiti od poštovanja sporazuma, posebno u vezi sa prestankom angažovanja snaga i korišćenjem opreme, i povlačenjem kurdskih vojnih formacija", rekao je Lavrov, a prenosi TASS.

Putin i Erdoan postigli su danas dogovor o podjeli kontrole nad sjeveroistokom Sirije, koji zahtijeva povlačenje kurdskih boraca cijelom dužinom sirijsko-turske granice.

Sporazum daje kurdskim borcima još 150 sati, počevši od sutra popodne, da se povuku sa preostalih područja duž 440 kilometara tursko-sirijske granice.

Prema sporazumu, Turska će zadržati kontrolu nad oblastima u koje je ušla od pokretanja ofanzive na Siriju, prenio je AP.

Sporazum dozvoljava ruskim i sirijskim trupama da kontrolišu ostatak granice.

Putin i Erdoan su se, takođe, dogovorili da njihove trupe vrše zajedničke patrole pograničnog područja.

TASS navodi da je razgovor dvojice predsjednika trajao više od šest sati.

Erdoan je rekao da su se Turska i Rusija dogovorile da će se kurdske snage u Siriji, takozvane Narodne zaštitne jedinice, povući na udaljenost od 30 kilometara od turske granice i napustiti gradove Tel Rifat i Manbidžs.

Putin je rekao da mu je Erdoan detaljno objasnio ciljeve turske vojne operacije uz granicu sa Sirijom.

Ruski predsjednik je naglasio da je važno da pripadnici terorističkih organizacija, posebno Islamske države, koje drže kurdske vojne snage, a koji pokušavaju da pobjegnu, ne iskoriste akcije turskih vojnih snaga.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije