Svijet

Pratite nas na Google news

Lavrov: Turska ofanziva u Siriji bliži se kraju

Lavrov: Turska ofanziva u Siriji bliži se kraju
Foto: Tanjug/AP | Lavrov: Turska ofanziva u Siriji bliži se kraju
Tanjug

SOČI - Turska vojna operacija na sjeveroistoku Sirije bliži se kraju, a dalji razvoj događaja zavisi od povlačenja vojnih formacija Kurda, izjavio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, komentarišući ishod razgovora predsjednika Turske i Rusije, Redžepa Tajipa Erdoana i Vladimira Putina.

"Operacija se bliži kraju, sada će sve zavisiti od poštovanja sporazuma, posebno u vezi sa prestankom angažovanja snaga i korišćenjem opreme, i povlačenjem kurdskih vojnih formacija", rekao je Lavrov, a prenosi TASS.

Putin i Erdoan postigli su danas dogovor o podjeli kontrole nad sjeveroistokom Sirije, koji zahtijeva povlačenje kurdskih boraca cijelom dužinom sirijsko-turske granice.

Sporazum daje kurdskim borcima još 150 sati, počevši od sutra popodne, da se povuku sa preostalih područja duž 440 kilometara tursko-sirijske granice.

Prema sporazumu, Turska će zadržati kontrolu nad oblastima u koje je ušla od pokretanja ofanzive na Siriju, prenio je AP.

Sporazum dozvoljava ruskim i sirijskim trupama da kontrolišu ostatak granice.

Putin i Erdoan su se, takođe, dogovorili da njihove trupe vrše zajedničke patrole pograničnog područja.

TASS navodi da je razgovor dvojice predsjednika trajao više od šest sati.

Erdoan je rekao da su se Turska i Rusija dogovorile da će se kurdske snage u Siriji, takozvane Narodne zaštitne jedinice, povući na udaljenost od 30 kilometara od turske granice i napustiti gradove Tel Rifat i Manbidžs.

Putin je rekao da mu je Erdoan detaljno objasnio ciljeve turske vojne operacije uz granicu sa Sirijom.

Ruski predsjednik je naglasio da je važno da pripadnici terorističkih organizacija, posebno Islamske države, koje drže kurdske vojne snage, a koji pokušavaju da pobjegnu, ne iskoriste akcije turskih vojnih snaga.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Novi Nike model - Air Max 200 dostupan u Juventa Urban šopovima širom BIH

Marketing tim / 20.11.2019 11:05

Još od 90-ih, Air Max je definitivno jedan od najpopularnijih modela patika. Preko 30 godina slava ovog modela nije jenjavala, što zbog neprikosnovene udobnosti koju pruža vazdušni đon, ali i zahvaljujući uvijek odvažnom dizajnu koji nas nikad ne ostavlja ravnodušnim.

Air Max, odavno više nije samo patika. To je stil, pravac i način iskazivanja sopstvene individualnosti i urbanog i aktivnog stila života. Danas ih vole i nose različite generacije - ljudi srednjih godina koji su ovim patikama ostali vjerni još iz svog tinejdžerskog perioda, pa do mlađih generacija koje su oduševljene kultnim statusom koji ovaj model nosi sa sobom.

Nike je sredinom ljeta predstavio novog člana Air Max porodice – Air Max 200. Ovaj model predstavlja kombinaciju dvije Nike ikone - Air Max 180 i Air Max 270.

Ono što je specifično jeste da ovaj model pruža 200 procenata više Air đona od svojih prethodnika zbog čega i pretenduje da osvoji epitet najudobnijeg Air Max modela do sada.

Par je takođe dobio i lagani uložak od pjene, zarad cjelodnevnog komfora, kao i gumu na spoljnom dijelu đona, zbog poboljšane izdržljivosti.

Od lansiranja do danas, Nike je predstavio nekoliko varijanti, tj kombinacija boja za ovaj model patika. Sve modele  Air Max 200 možete pronaći u Juventa Urban šopovima širom BIH. Spisak lokacija radnji možete pronaći ovdje.

Najčitanije