Svijet

Lavrov odbrusio u Skoplju: Ostavite me na miru

Lavrov odbrusio u Skoplju: Ostavite me na miru
Foto: Tanjug | Lavrov odbrusio u Skoplju: Ostavite me na miru

SKOPLJE - Tokom obraćanja šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova na sjednici Samita ministara spoljnih poslova OEBS-a u Skoplju neko od prisutnih u sali očigledno je upadao u riječ ruskom ministru, pa je Lavrov bio primoran da prekine izlaganje i interveniše.

Naime, Lavrov je govorio o bezobzirnom širenju NATO na Istok, koje je počelo nakon raspuštanja Varšavskog pakta.

Međutim, ruskog ministra je neko očigledno ometao sa strane, pa je prekinuo izlaganje i ljutito upitao na engleskom:

"Možete li me ostaviti na miru, molim vas? Hvala, poručio je Lavrov, navodi Sputnjik, prenosi RTRS.

Šta je tačno bio razlog nezadovoljstva Lavrova, ostalo je van objektiva. Međutim, sudeći po svemu, zahtjev ruskog ministra je ipak uvažen, pošto je nastavio sa svojim govorom.

Lavrov je rekao i da je Srbiji oteto Kosovo bez ikakvog referenduma.

"Otimanje Kosova od Srbije bilo je kršenje Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN, kao i principa o nepovredivosti granica u Evropi iz Helsinškog završnog akta", naveo je ruski šef diplomatije.

On je rekao da je OEBS uništen 1999. godine kada je NATO izvršio neprikrivenu i grubu agresiju na bivšu Jugoslaviju, koja je bila članica OEBS-a i UN.

Prema njegovim riječima, "OEBS se danas nalazi u jadnom stanju, a perspektive su nejasne".

"Činilo se da je završetak bipolarne konfrontacije lišilo smisla postojanje Alijanse. Članice NATO-a i EU uništile su vojno-političku dimenziju OEBS-a. NATO je 1999. godine izvršio neprikrivenu, grubu agresiju na Jugoslaviju, članicu OEBS-a i UN, a 2008. godine, kršenjem rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN i principa o nepovredivosti granica u Evropi iz Helsinškog završnog akta, Srbiji je oteto Kosovo bez ikakvog referenduma", istakao je Lavrov.

Inače, ranije je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova saopštila da je ruska strana tokom pripreme za učešće na sjednici Savjeta ministara spoljnih poslova OEBS u Sjevernoj Makedoniji nailazila na "svakakve smicalice". Kako je istakla, dio zapadnih zemalja "nastavlja da pritiska pedalu potpunog rusofobičnog ludila".

Savjet ministara spoljnih poslova OEBS-a održava se u sportskom centru "Boris Trajkovski" u Skoplju i podrazumijeva tri plenarne sjednice. Posjeta Skoplju je prvo putovanje Lavrova u Evropu od početka sukoba u Ukrajini, ako se ne računaju njegove posjete Bjelorusiji i Turskoj. Zbog njegovog učešća na samitu OEBS u Sjevernoj Makedoniji, događaj bojkotuju ministri spoljnih poslova Ukrajine, Poljske, Estonije, Letonije i Litvanije.

Sjednica Savjeta ministara spoljnih poslova OEBS-a, koji uključuje 57 zemalja, održava se 30. novembra i 1. decembra. Očekuje se da će učesnici razgovarati o bezbjednosnim pitanjima na kontinentu usred aktuelnog ukrajinskog sukoba, kao i o pitanju izbora sljedećeg predsjednika organizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije