Svijet

Lažne dojave o bombama širom Sankt Peterburga

Lažne dojave o bombama širom Sankt Peterburga
Foto: Pixabay | Lažne dojave o bombama širom Sankt Peterburga

SANKT PETERBURG - Jedna trećina stanica u podzemnoj željeznici Sankt Peterburg primila je danas pretnje bombom, ali su specijalne policijske jedinice utvrdile da se radi o lažnim dojavama.

Takođe, 20 bolnica i 40 obrazovnih ustanova su danas primili slična upozorenja o bombama.

"Oko jedne trećine stanica podzemne željeznice ponovo je dobilo anonimne prijetnje bombom. U toku su provere", rekao je za TASS izvor iz hitne pomoći.

Kako se navodi, stručnjaci za eksploziv i psi tragači pregledaju stanice i provjeravaju bezbjednost.

Evakuisani su i sudovi u Sankt Peterburgu, ali su ponovo počeli da rade pošto je se ispostaviloda su pozivi bili lažni.

Juče su sudovi Sankt Peterburga, 22 stanice podzemne željeznice, 24 bolnice i 57 škola i fakultetskih pripremnih institucija takođe primili prijetnje bombom, za koje se potom ispostavilo da su lažne.

Taj talas lažnih upozorenja o postavljenim bombama počeo je prošle nedelje od imejl pisma koje je poslato Gradskom sudu u Sankt Peterburgu kojim se tražilo da se 120 miliona rubalja (187.200 dolara) prebaci u bitkoine.

I drugi gradski sudovi, u rasponu od okružnih do vojnih, dobili su slična pisma, a stigle su i pretnje da su bombe postavljene u tržne centre i škole.

Prijavljena bomba i u Vrhovnom sudu u Moskvi

Vrhovni sudi u Moskvi evakuisan je nakon što je neidentifikovana osoba prijavila da je u zgradi postavljena bomba, izjavili su neimenovani izvori iz hitnih službi.

Izvori navode da su službe obaviještene o bombi i da je zgrada evakuisana prije pretresa iz bezbjednosnih razloga, javio je TASS.

Prijetnje bombom je ranije danas primilo 19 okružnih sudova u Moskovskoj oblasti.

U međuvremenu, izvori su saopštili da je neidentifikovano lice zaprijetilo bombama u Katedrali Hrista Spasitelja, u Kuli "Federacija", koja se nalazi u Moskovskom međunarodnom poslovnom centru, kao i bombom u jednom institutu za istraživanje.

Evakuacija je sprovedena i u pojedinim trgovinskim centrima u Moskvi, kao i izvan ruske prijestonice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije