Svijet

Le Pen: Vlasti "ne žale Francuze"

Le Pen: Vlasti "ne žale Francuze"
Foto: Tanjug/AP | Le Pen: Vlasti "ne žale Francuze"

MOSKVA - Glasanje o povjerenju francuskoj vladi, koje je tražio opozicioni blok LIOT u Narodnoj skupštini, oslabilo je Vladu Francuske, izjavila je lider krajnje desničarske stranke Nacionalni skup u francuskom parlamentu Marin le Pen.

"Vlada je poslije ovog glasanja veoma oslabljena. Izglasavanje nepovjerenja nije podržala većina, nedostajalo je devet glasova. Ovo je mnogo manje nego što je Vlada očekivala. Oni imaju veoma lošu predstavu o tome šta se dešava u državi, šta Francuzi žele i šta se dešava u njihovim redovima", rekla je Le Penova televiziji "Evropa jedan".

Prema njenim riječima, vlasti "ne žale Francuze", jer su odlučile da sprovedu penzionu reformu u vrijeme kada je stanovništvo prinuđeno da se nosi sa rastom cijena hrane i energenata u okolnostima rastuće inflacije.

Nacionalna skupština Francuske odbacila je juče zahtjev za nepovjerenje pošto nije dobila apsolutnu većinu, za šta je nedostajalo samo devet glasova.

Još jedan zahtjev za glasanje o nepovjerenju, koje je predložila stranka Nacionalni skup, dobio je podršku 94 poslanika i takođe je odbijen.

Premijer Francuske Elizabet Born objavila je prošle sedmice da je vlada usvojila zakon o podizanju starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine starosti do 2030. godine, pozivajući se na član 49.3 Ustava, koji je omogućio da prijedlog zakona bude usvojen bez odobrenja parlamenta.

Odluka je izazvala snažnu reakciju građana, koji su izašli na ulice gradova širom zemlje.

U Francuskoj je već bilo sedam generalnih štrajkova i stotine demonstracija u posljednja dva mjeseca, a u većini njih je učestvovalo preko milion ljudi. Tokom protesta često su izbijali sukobi između policije i demonstranata. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije