Svijet

Letonija traži pomoć, NATO može brzo da pošalje 40.000 vojnika

Letonija traži pomoć, NATO može brzo da pošalje 40.000 vojnika
Foto: Tanjug/AP | Letonija traži pomoć, NATO može brzo da pošalje 40.000 vojnika
Tanjug

RIGA - NATO može da za kratko vrijeme pošalje više od 40.000 vojnika u Letoniju, ako to bude neophodno, izjavio je danas generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg nakon sastanka sa letonskim predsjednikom Egilom Vevitsom u Rigi.

Stoltenberg je istakao da će NATO obezbijediti prisustvo savezničkih trupa u regionu Baltika kako bi spriječio dalje pogoršanje situacije na granicama Letonije, Litvanije i Poljske, prenosi Interfaks.

Ministar odbrane Letonije Artis Pabriks rekao je ranije danas, pred dolazak američkog državnog sekretara Entonija Blinkena u Rigu, da je toj zemlji potrebno stalno američko vojno prisustvo da bi se vojno odvratila Rusija i zato želi da pojača svoje odbrambene potencijale američkim protivvazdušnim raketnim sistemima Patriot.

Podstaknut, kako navodi Rojters, ruskom aneksijom Krima 2014. godine i podrškom Moskve separatistima u istočnoj Ukrajini, NATO je od jula 2017. godine rasporedio četiri multinacionalna borbena bataljona za odbranu Poljske i baltičkih država Litvanije, Letonije i Estonije.

Međutim, Moskva poručuje da nema namjeru da izvrši invaziju na Baltik ili Poljsku i optužuje NATO da destabilizuje Evropu približavanjem svojih trupa ruskim granicama.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije