Svijet

Lideri sa Balkana i EU danas u Tirani

Lideri sa Balkana i EU danas u Tirani
Foto: Tanjug | Lideri sa Balkana i EU danas u Tirani
N.N.

TIRANA - Samit EU - Balkan danas će u Tirani okupiti lidere 27 članica EU i regiona, uključujući srpskog člana i predsjedavajuću Predsjedništva BiH Željku Cvijanović.

U okviru Samita, predviđeno je potpisivanja izjave o romingu između EU i regionalnih telekom operatera, kojem će prisustvovati lideri zemalja Balkana, predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel i predsjednik Evropske komisije Ursula von der Lejen, najavljeno je iz Predsjedništva BiH.

Na marginama Samita, predviđen je niz bilateralnih sastanaka Cvijanovićeva sa zvaničnicima EU, liderima zemalja članica EU i Balkana.

Osim Cvijanovićeve, iz regiona je najavljeno prisustvo predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, Crne Gore Mila Đukanovića, premijera Albanije Edija Rame, premijera Sjeverne Makedonije Dimitra Kovačevskog i predsjednika samoproglašenog Kosova Vjose Osmani.

Na samitu će učestvovati i mađarski premijer Viktor Orban, hrvatski Andrej Plenković, predsjednik Bugarske Rumen Radev.

Iz Savjeta EU najavljeni su, između ostalog, njemački kancelar Olaf Šolc, francuski predsjednik Emanuel Makron, holandski premijer Mark Rute, predsjednik Vlade Belgije Aleksandar de Kro.

Prema najavljenom programu, u 10.15 časova predviđen je zvanični doček učesnika, 11.00 razmjena mišljenja, u 11.45 zajednička fotografija, zatim u 12.15 plenarna sjednica i radni ručak, te u 14.30 konferencija za novinare, objavljeno je na sajtu Savjeta EU.

Iz Savjeta EU su istakli da je ovo prvi ikada sastanak lidera EU i Balkana koji će biti održan na Balkanu.

Očekuje se da će čelnici objaviti deklaraciju na kraju samita.

"Samit predstavlja mogućnost da se ponovo potvrdi značaj strateškog partnerstva EU i zapadnog Balkana, regiona sa jasnom perspektivom", istakli su iz Savjeta EU.

Na samit su pozvani partneri iz svih 27 zemalja članica EU i Balkana koji će razmatrati posljedice rata u Ukrajini, a biće riječi i o intenziviranju političkog angažmana, jačanju bezbjednosti i izgradnji "otpornosti na strano uplitanje", o suočavanju s izazovima koje nameću migracije, te borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije