Svijet

Ljevičar hrvatskog porijekla novi predsjednik Čilea

Ljevičar hrvatskog porijekla novi predsjednik Čilea
Foto: wikipedia.org | Ljevičar hrvatskog porijekla novi predsjednik Čilea

​Ljevičar Gabrijel Borić (35) postaće novi predsjednik Čilea, nakon što je pobijedio na predsedničkim izborima u nedjelju.

Na osnovu 99,5 odsto prebrojanih glasova, Borić je osvojio 55,87 odsto glasova, ispred kandidata desnice Hozea Antonija Kasta, koji je osvojio 44,13 odsto, objavila je Izborna komisija Čilea, a Borić će formalno stupiti na dužnost 11. marta sljedeće godine.

Nakon proglašene pobjede, rekao je da će se boriti protiv ekološki štetnih projekata, među kojima su kopanje bakra i zlata, prenio je Rojters.

"Uništavanjem svijeta, uništavamo sebe. Ne želimo više projekte koji uništavaju našu zemlju, zajednicu", poručio je on.

Protivnik Kast je u nedjelju uveče priznao poraz i čestitao budućem predsjedniku hrvatskog porijekla.

Čileanci su na izborima birali između najrazličitijih opcija u posljednjih nekoliko decenija, pri čemu su kandidati nudili potpuno drugačije vizije o svim pitanjima, od penzija i privatizacje, do ljudskih prava.

Izjašnjavali su se između Borića, 35-godišnjeg bivšeg lidera studentskih protesta, povezanog sa Komunističkom partijom i ultra-konzervativnog Kasta koji se povezuje sa brazilskim predsjednikom Žairom Bolsonarom, a poznat je i po tome što brani bivšeg čileanskog diktatora Augusta Pinočea, piše Rojters.

Borić čiji je otac hrvatskog porijekla, biće najmlađi predsjednik u istoriji Čilea i, kako piše ''Njujork tajms'', najliberalniji poslije Salvadora Aljendea.

Prvi krug predsjedničkih izbora održan je 21. novembra.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije