Svijet

London izaziva Moskvu "preko leđa" Srbije: Sjetite se Kosova

London izaziva Moskvu "preko leđa" Srbije: Sjetite se Kosova
Foto: N.N. | London izaziva Moskvu "preko leđa" Srbije: Sjetite se Kosova

Njujork - Stalna predstavnica Velike Britanije u Savetu bezbjednosti UN Karen Pirs izjavila je da njena zemlja konstantno pruža otpor ruskoj strani kako bi se borila protiv "laži" koje pokušavaju da plasiraju predstavnici Moskve.

Kako prenosi britanski "Telegraf", Pirsova redovno iznosi oštre replike na govore svog ruskog kolege Vasilija Nebenzje prije svega kada je riječ o situaciji u Siriji, ali i o incidentu sa primjenom otrovne supstance u Solsberiju.

"Dobro je što postoji mogućnost da javno pružamo otpor Rusiji, prije svega u Savjetu bezbjednosti, i da pokažemo Moskvi da njihova laž, koju pokušavaju da plasiraju, nailazi na otpor", rekla je ona.

Pirsova se prisjetila jednog slučaja kada je Moskva, prema njenoj ocjeni, doživjela poraz. Naime, prilikom predlaganja rezolucije sa ciljem da se osude vazdušni napadi na SAD Siriju, Rusija je dobila podršku svega dvije zemlje — Kine i Bolivije.

"Opet tri, imate samo tri glasa. Kao i kada je bila situacija sa Kosovom", rekla je tada Pirsova pomoćniku Nebenzje Vladimiru Safronkovu, nastojeći da ga podsjeti na "staru ranu“.

"Telegraf" podsjeća da su pre 20 godina ruske diplomate, uključujući Safronkova, bezuspješno pokušale da spriječe ulazak NATO snaga na Kosovo, kada je Rusija sakupila "bedan" broj glasova.

"To pomaže da podsjetimo Rusiju kojeg stava se pridržava većina zemalja u UN2". , naglasila je ona.

(NN/sputniknews.com)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije