Svijet

Londonki doživotna robija zbog planiranja samoubilačkog napada

Londonki doživotna robija zbog planiranja samoubilačkog napada
Foto: Arhiva | Londonki doživotna robija zbog planiranja samoubilačkog napada

LONDON - Safija Šaik, pristalica takozvane Islamske države iz Londona, osuđena je na doživotnu kaznu zatvora zbog planiranja samoubilačkog napada tokom proslave Uskrsa u britanskoj prijestonici, gdje je namjeravala da digne u vazduh katedralu Svetog Pavla, obližnji hotel i metro stanicu.

Sudija je presudio da bi Šaikova (36) trebalo da odsluži mininum 14 godina zatvora. Ona je, inače, rođena kao Mišel Ramsden, ali je ime promijenila nakon što je prihvatila islamsku vjeru.

Ona je namjeravala da stavi bombu u torbu i ostavi je u katedrali, a potom da aktivira samoubilački prsluk u vozu u metrou, saopštila je policija.

Njeni advokati tvrdili su da je imala određene sumnje u vezi sa sprovođenjem plana, ali su tužioci detaljno predstavili njen razgovor s prijateljem kojem je rekla da se ne plaši i da je spremna da sprovede u djelo svoj plan.

Ona je uhapšena u oktorbu prošle godine nakon što je tražila pomoć od policajca, koji je bio na tajnoj misiji, a koji se predstavio kao stručnjak za pravljenje bombi, podsjeća AP.

Ona je ranije priznala da je kriva za planiranje napada i širenje terorističke propagande.

Dok su je vodili u zatvorsku ćeliju, Šaikova je nosila crni hidžab, nasmijala se i podigla prst u znak pozdrava, karakterističnog za pripadnike Islamske države, dodaje Skaj njuz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije