Svijet

Lukašenko: SAD guraju Bjelorusiju u rat

Lukašenko: SAD guraju Bjelorusiju u rat
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Lukašenko: SAD guraju Bjelorusiju u rat

​MINSK - Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da Bjelorusiji nije potreban rat, ali da je na to guraju Amerikanci sami, ali i preko Poljske i Letonije.

"Donosili smo bezbjednost regionu. Uvijek smo bili cijenjeni zbog toga", rekao je Lukašenko, prenosi RIA Novosti.

On je postavio pitanje zašto Bjelorusiju predstavljaju kao "agresora" i ocijenio da pokušaji pritiska i prijetnji iz Sjedinjenih Država pokazuju "mentorski ton" Vašingtona prema Minsku.

"Bukvalno prije jednog dana skrenuta mi je pažnja na prijeteći stav američkog Stejt departmenta. Došli su kod naših diplomata u Njujork i zaprijetili nam: Ako dozvolite to Putinu i Rusiji, onda ćemo uvesti sankcije. Ako vratite nuklearno oružje Bjelorusiju, biće ovo i ono", rekao je Lukašenko.

Odnosi Bjelorusije i zapadnih zemalja naglo su se pogoršali nakon predsjedničkih izbora u Bjelorusiji u avgustu 2020. godine, na kojima je, prema podacima CIK-a, Lukašenko osvojio 80,1 odsto glasova.

U Bjelorusiji su potom održani masovni protesti opozicije, a vlasti su više puta izjavljivale da se protesti u zemlji koordiniraju iz inostranstva. Lukašenko je optužio Zapad za direktno miješanje u unutrašnje stvari Bjelorusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije