Svijet

Lukašenko: Postojao plan za ukrajinski scenario

Lukašenko: Postojao plan za ukrajinski scenario
Foto: president.gov.by | Lukašenko: Spriječena strana zavjera

MINSK - Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da je spriječena strana zavjera radi destabilizacije njegove zemlje uoči predsjedničkih izbora u avgustu, dan poslije hapšenja njegovog glavnog političkog rivala, što je izazvalo proteste.

Lukašenko je rekao da je postojao sveobuhvatan plan za revoluciju poput protesta na Majdanu u Ukrajini 2014. godine.

On je dodao da su političke snage "sa Istoka i Zapada" koncentrisale svoje interese u Bjelorusiji i da su "određene snage" pojačale svoje napore, prenijela je zvanična agencija Belta.

Lukašenko nije saopštio detalje niti je rekao koja je strana zemlja umiješana.

"To je bio cilj. Maske su pale ne samo sa pojedinih lutaka koje smo imali ovdje, nego i za onih koji njima upravljaju izvan Bjelorusije", rekao je on.

Lukašeno čvrsto vlada Bjelorusijom već 26 godina, a sada je suočen sa najvećim izazovom do sada zbog nezadovoljstva povodom načina na koji se odnosio prema pandemiji virusa korona u kombinaciji sa ekonomskim teškoćama i stanjem ljudskih prava.

Vlasti su juče uhapsile njegovog glavnog suparnika Viktora Babarika, koji je vodio lokalni ogranak ruske "Gasprombanke" prije nego što se kandidovao za predsjednika. Neimenovani bezbjednosni zvaničnik rekao je da je Babariko bio pod kontrolom Rusije.

Veze između dva tradiocionalna saveznika narušene su od kada je Rusija smanjila subvencije i isporuke nafte svom susjedu. Bjelorusija je odbila pozive Rusije na jačanje ekonomskog saveza dvije zemlje.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija nema namjeru da se miješa.

"Kremlj nema kandidata na bjeloruskim izborima. Kandidat na izborima je narod Bjelorusije", rekao je Peskov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije