Svijet

Pratite nas na Google news

Lukašenko: Žena ne može biti predsjednik Bjelorusije

Lukašenko: Žena ne može biti predsjednik Bjelorusije
Foto: president.gov.by | Lukašenko: Žena ne može biti predsjednik Bjelorusije
N.N.

MINSK - Predsjednik Aleksandar Lukašenko izjavio je da žena ne može da bude predsjednica Bjelorusije jer društvo nije zrelo za to.

Kako kaže, po ustavu predsjednik ima jaku vlast, a to žena ne može da radi.

"Mi nismo Litvanija gdje je predsjednica bila Dalija Gribauskajte koja je došla, smiješila se, posjedila i otišla. Ona ni za šta nije odgovarala jer je Litvanija parlamentarna republika", objasnio je svoj stav Lukašenko.

Predstojeći predsjednički izbori u Bjelorusiji održaće se 9. avgusta, a na njima će po šesti put učestvovati Aleksandar Lukašenko koji obećava da će sve biti pošteno.

Za sada je na spisku 15 predsjedničkih kandidata, a do 19. juna bi grupe za svoje predstavnike trebalo da sakupe po 100.000 potpisa, što će za pojedince biti veliki problem.

Lukašenko je pet puta zaredom pobjeđivao, a i sada ima velike šanse. Samo 1994. je morao u drugi krug glasanja. Prije pet godina je dobio čak 83,49 posto glasova, a drugoplasirana Tatjana Korotkevič samo 4,42 posto glasova.

Analitičari prognoziraju da će Lukašenku najozbiljniji protivkandidat biti Vladimir Cepkalo (55) koji je pet godina bio ambasador Bjelorusije u SAD. On je osnovao bjeloruski Park visokih tehnologija kojim je i rukovodio od 2005. do 2017.

Cepkalo je osmislio koncepciju kako da Bjelorusija postane zemlja kompjuterskih tehnologija. Na nedavnoj konferenciji za novinare je kazao da je Bjelorusiji neophodna modernizacija u svim sferama. On ocjenjuje da se posljednjih deset godina Bjelorusija ne razvija.

(Informer)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije