Svijet

Mafijaš vlastima poklonio luksuzno ostrvo kod Dubaija

Mafijaš vlastima poklonio luksuzno ostrvo kod Dubaija
Foto: Twitter / Printscreen | Mafijaš vlastima poklonio luksuzno ostrvo kod Dubaija

NAPULJ - Bivši trgovac drogom koji je postao doušnik predao je italijanskim vlastima vještačko ostrvo koji posjeduje u blizini obale Dubaija u nadi da će dobiti manju kaznu. Informacija je objavljena tokom suđenja u Napulju u ponedjeljak.

Riječ je o procesu u kojem je oko 20 optuženih, uključujući Rafaelea Imperialea, zvanog "Van Gogh šef", ozloglašenog međunarodnog trgovca drogom za Kamoru, napuljsku mafiju.

Imperiale, koji je bio u bijegu pet godina, uhapšen je u Dubaiju u avgustu 2021. i izručen Italiji u martu prošle godine. Prema istražiocima, Imperiale je kupio ostrvo, nazvan Tajvan, dok se skrivao. Njegova se vrijednost procjenjuje na 60 do 80 miliona evra te je dio vještačkog arhipelaga uz obalu Ujedinjenih Arapskih Emirata nazvanog "Svijet" i oblikovanog kao karta globusa.

Imperiale pokušava pokazati svoju spremnost na saradnju s vlastima u nadi da će dobiti manju kaznu, piše "Guardian".

"Jasno je da Imperiale želi blažu kaznu. Procjenjujemo valjanost njegovih izjava, ali čini se da nema sumnje u njihovu istinitost", rekao je tužilac Mauricio De Marko.

Imperiale je započeo svoju kriminalnu karijeru u kafiću u Amsterdamu gdje je prodavao kanabis. Vjeruje se da je bio vođa navodnog super narkokartela, zajedno s bivšim najtraženijim nizozemskim kriminalcem Ridouanom Tagijem, irskim šefom bande Danielom Kinahanom i bosanskohercegovačkim trgovcem drogom Edinom Gačaninom.

Daniel Kinahan, njegov otac Kristofer i brat Kristofer Junior još uvijek su na slobodi uprkos nagradi od 5 miliona dolara za njihove glave. Italijanske vlasti smatraju grupu jednom od 50 najvećih svjetskih narkokartela, s praktičnim monopolom na peruanski kokain.

Imperiale, koji je uživao u raskošnom stilu života u Dubaiju i trošio 400.000 evra mjesečno, zaradio je nadimak "Van Gogh šef" jer je posjedovao dvije ukradene, dragocjene slike nizozemskog umjetnika. Kako bi pokazao svoju spremnost da postane doušnik, Imperiale je vratio slike pravosudnim vlastima. 

Njegove informacije dovele su do pronalaženja i vraćanja slika, "Plaža kod Ševeningena u olujnom vremenu" (1882) i "Kongregacija koja napušta reformiranu crkvu u Nuenenu" (1884), u Van Gogov muzej u Amsterdamu. Slike su ukradene 7. decembra 2002. i nije se znalo gdje su više od 13 godina. Na kraju su vraćene u Muzej Van Gog i ponovo izložene u martu 2017. godine, prenosi "Index"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije