Svijet

Majka na Youtubeu pronašla snimak koji podstiče na samoubistvo

Majka na Youtubeu pronašla snimak koji podstiče na samoubistvo
Foto: Ilustracija | Majka na Youtubeu pronašla snimak koji podstiče na samoubistvo

Većina roditelja osjeća se prilično sigurno kada dozvoli svojoj djeci da gledaju kanal za djecu, YouTube Kids.

Ali, zabrinjavajući videozapisi na koje su nedavno naišle neke mame, ukazuju na to da taj kanal može sadržajno da budei opasan za mlade uzraste, piše CNN.

Tako je Fri Hes, majka iz Floride, na YouTube Kids pronašla video sadržaje koji djeci daju uputstva o tome kako da počine samoubistvo.

Hes je prvi put takav videozapis vidjela još u julu prošle godine jer ju je jedna druga mama upozorila da je naišla na takav sadržaj kada je gledala crtane filmove sa svojim sinom na YouTube Kids.

Usred jednog crtića, bio je ubačen video snimak čovjeka u sunčanicama koji je djeci govorio kako da prerežu vene.

Pedijatar Fri Hes odmah je prijavila taj videozapis i zatražila da bude uklonjen sa kanala YouTube Kids. Rekla je da je toj video platformi trebalo sedam dana da uklone opasan sadržaj.

Ovog mjeseca je ponovno naišla na sličan videozapis, sada na YouTubeu. Prijavila ga je ali zaposlenima te platforme opet je trebalo nekoliko dana da maknu taj sadržaj

"Užasno sam ljuta, tužna i frustrirana", rekla je Hes za CNN.

Dodala je da, s obzirom na to da je pedijatar, ima priliku da vidi kako sve više i više djece dolazi s povredama zbog samopovređivanja ili zbog pokušaja samoubistva.

"Nema sumnje da tome doprinose i društveni mediji", naglasila je ona.

Ali, tu ova tragična priča ne prestaje.

Hes je ispričala da je nakon ova dva slučaja išla detaljnije da istraži kanal YouTube Kids i da je uočila nešto zastrašujuće. Naime, ne samo da je pronašla videozapise koji podstiču na samoubistvo, nego i snimke koje veličaju seksualno iskorištavanje i zlostavljanje, trgovinu ljudima, kupovinu oružja i porodično nasilje.

Pronašla je čak jedan video zapis, baziran na popularnoj igrici Minecraft, koji je prikazivao masovnu pucnjavu u školi.

Mada je istina da sada kanal YouTube Kids brže povlači štetan sadržaj od YouTube kanala, Hes smatra da je to ipak presporo jer takav sadržaj sigurno škodi djeci i prije nego što ga neko prijavi.

"Kada neko to prijavi, već je kasno jer su ga mnoga djeca već vidjela", rekla je i pritom pozvala sve roditelje da bolje prate šta njihova djeca gledaju na malim ekranima i da se udruže te zajedno reaguju ako primijete ovako opasan sadržaj.

(Radiosarajevo.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije