Svijet

Makron: Evropljani rade na otvaranju misije u Avganistanu

Makron: Evropljani rade na otvaranju misije u Avganistanu
Foto: Tanjug/AP/Christophe Petit Tešon | Makron: Evropljani rade na otvaranju misije u Avganistanu

DOHA - Nekoliko evropskih zemalja rade na otvaranju zajedničke diplomatske misije u Avganistanu, što bi omogućilo njihovim ambasadorima da se vrate u tu zemlju, izjavio je danas francuski predsjednik Emanuel Makron.

SAD i ostale zapadne zemlje zatvorile su svoje ambasade i povukle diplomate kada su talibani zauzeli Kabul. Militanti su potom uspostavili privremenu vladu čiji su članovi pod sankcijama SAD i UN.

"Razmatramo organizovanje nekoliko evropskih država na zajedničkoj lokaciji za nekoliko Evropljana. To bi omogućilo da naši ambasadori budu prisutni", izjavio je Markon u Dohi prije polaska u Saudijsku Arabiju.

SAD, evropske zemlje i ostali oklijevaju da formalno priznaju talibanski pokret, kojim dominiraju Paštuni, i optužuju nove vlasti da ne ispunjavaju obećanja o političkoj i ekonomskoj inkluzivnosti, te podršci pravima žena i manjina.

"Ovo je drugačiji demarš od političkog priznanja ili političkog dijaloga sa talibanima. Imaćemo predstavništvo čim budemo mogli da ga otvorimo", izjavio je Makron.

EU je u saopštenju prije sedam dana, nakon razgovora sa talibanima, pomenula mogućnost otvaranja diplomatske misije u skorije vrijeme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije