Svijet

Makron: Podržaću pregovore sa S. Makedonijom i Albanijom zavisno od izvještaja

Makron: Podržaću pregovore sa S. Makedonijom i Albanijom zavisno od izvještaja
Foto: Tanjug/AP | Makron: Podržaću pregovore sa S. Makedonijom i Albanijom zavisno od izvještaja

MINHEN - Francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je danas da će, ako rezultati izvještaja Evropske komisije u martu o Sjevernoj Makedoniji i Albaniji budu pozitivni, podržati početak pregovore o njihovom pristupanju EU.

"Čekamo izvještaj u martu... zavisno od toga da li će rezultati biti pozitivni i upostavi se povjerenje, onda ćemo biti u poziciji da otvorimo pregovore", rekao je Makron na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji, prenosi Rojters.

Makron je rekao danas da EU mora da se probudi i uskladi budžet sa svojim ambicijama kako ne bi zaostajala za SAD i Kinom, posebno što se tiče budućih tehnologija.

"Mi postajemo kontinent koji ne vjeruje u svoju budućnost. Mi ne investiramo dovoljno u našu budućnost, a u političkom smislu to je jedini način da približimo naše srednje klase", rekao je Makron na Konferenciji o bezbjednosti u Minhenu.

Odgovarajući na izjavu američkog državnog sekretara Majkla Pompea da "Zapad pobjeđuje" Makron je izrazio neslaganje rekavši da je upravo suprotno i da je Zapad sve slabiji.

"Na djelu je slabljenje Zapada. Američka politika, koja je počela prije nekoliko godina, i ne samo u okviru ove administracije uključuje određenu vrstu povlačenja, preispitivanja odnosa sa Evropom", rekao je Makron, prenio je "Sputnjik".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije