Svijet

Makron: Potrebno da se pojača snaga Evropske unije

Makron: Potrebno da se pojača snaga Evropske unije
Foto: Tanjug/AP | Makron: Potrebno da se pojača snaga Evropske unije
Tanjug

PARIZ - Predsjednik Francuske Emanuel Makron izjavio je danas da su nacionalne podjele tokom pandemije kovid-19 naglasile potrebu da se pojača snaga Evropske unije, pošto je otvorio konsultacije o budućnosti Evrope na događaju koji je skoro otkazan zbog unutrašnjih prepirki.

U govoru iz TV studija francuski predsjednik je rekao da se nada da će konferencija Budućnost Evrope, kontinuirani niz događaja i onlajn istraživanja javnog mnjenja, ojačati donošenje odluka na nivou EU, prenio je britanski list "The Guardian".

Makron je izbjegao spominjanje promjene ugovora kako bi nadležnosti prebacio na institucije EU sa nacionalnih vlada, čemu se žestoko usprotivio veliki broj vlada država članica koje bi mogle biti primorane da kao odgovor pokrenu referendume.

Umjesto toga, opširno je govorio o poteškoćama tokom pandemije koje su nastale u koordinaciji napora usljed nedostatka centralnih ovlašćenja u zdravstvu i problema u donošenju odluka koji je "ugušen našim procedurama".

"Bili smo podijeljeni neko vrijeme kada je riječ o kupovini maski ili zatvaranja granica, čak i oko fonda za oporavak", rekao je Makron.

Te slabosti objašnjavaju poteškoće u koordinaciji, istakao je Makron i dodao da se stoga moraju naučiti lekcije s obzirom na najveći šok pandemije i pojačaju zajednički kapaciteti, jer se na evropskom nivou iznosi odgovarajući odgovor.

"Naša evropska demokratija predstavlja kompromis u postizanju ravnoteže i to je nešto što moramo zaštititi poput blaga, jer izbjegava bilo kakvu hegemoniju. Slabost je i kada smo zadavljeni u sopstvenim procedurama... Moramo pronaći efikasan put napred sa ambicijom da prebrodimo krize i izbjegnemo nedonošenje odluka", naglasio je predsjednik Francuske.

Makron je rekao da je Konferencija o budućnosti Evrope, prvi put predložena prije tri godine, prilika da se odluči šta bi EU željela za 10 do 15 godina.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije