Svijet

Makron: Promjene američke politike su "lude"

Makron: Promjene američke politike su "lude"
Foto: Tanjug/AP | Makron: Promjene američke politike su "lude"

VAŠINGTON - Francuski predsjednik Emanuel Makron kaže da možda nije uspio da ubijedi predsjednika SAD Donalda Trampa da se pridržava međunarodnog sporazuma s Iranom, koji je šef Bijele kuće, inače, nazvao "ludim", a Makron je sada istim pridjevom opisao česte promjene američke globalne politike.

"Moje stanovište je... da će se on odreći ovog sporazuma, iz unutrašnjepolitičkih razloga", rekao je Makron na kraju trodnevne posjete SAD, prenosi BBC.

Tramp ima rok do 12. maja da odluči da li će se Vašington i dalje pridržavati ovog sporazuma, namijenjenog sprečavanju Irana da se domogne nuklearnog oružja ili će ponovo uvesti sankcije Teheranu.

Predsjednik SAD je oštro kritikovao sporazum s Iranom koji je potpisala administracija njegovog prethodnika Baraka Obame, ocjenjujući ga "ludim".

BBC navodi da je Makron u obraćanju novinarima nakon govora koji je održao studentima Univerziteta "Džordž Vašington", koristio sličan jezik opisujući česte promjene u pozicijama SAD o globalnim pitanjima, uključujući klimatske promjene i sporazum s Iranom.

"To može da funkcioniše kratkoročno, ali je veoma ludo srednjoročno i dugoročno", rekao je predsjednik Francuske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije