Svijet

Makron: Svijet je na prekretnici

Makron: Svijet je na prekretnici
Foto: Tanjug/AP arhiva | Makron: Svijet je na prekretnici

PARIZ - Francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je danas da će voditi zemlju kroz novu kriznu eru ukoliko osvoji drugi mandat na izborima sljedećeg mjeseca, te da je svijet na prekretnici, a da Francuska može da utiče na situaciju.

Ankete u prethodnih nekoliko sedmica pokazuju da Makron ubjedljivo vodi ispred ostalih kandidata i da birači podržavaju njegove diplomatske napore prije i tokom rata u Ukrajini.

Očekuje se njegova pobjeda u prvom krugu izbora 10. aprila i trijumf u drugom krugu 24. aprila.

"Nalazimo se na prekretnici, a mi možemo da napravimo razliku", rekao je Makron na konferenciji za novinare na kojoj je ukazao na rat na vratima EU i globalni izazov koji predstavljaju klimatske promjene.

On je naveo da su njegovi planovi za drugi mandat "usidreni u sadašnjem trenutku, u kojem se tragedija vratila u istoriju".

Makron je naglasio da je ključni cilj da Francuska u većoj mjeri sama zadovoljava svoje potrebe i najavio velike investicije u poljoprivedu i industriju, kao i gradnju više nuklearnih reaktora i jačanje armije.

Francuski predsjednik rekao je da želi da izgradi "evropski metaverzum" koji bi bio konkurentan američkim tehnološkim gigantima, kako bi Evropa bila samostalnija i na tom polju. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije