Svijet

Makron: Ton SAD-a, Izraela, Saudijske Arabije o Iranu skoro da vodi u rat

Makron: Ton SAD-a, Izraela, Saudijske Arabije o Iranu skoro da vodi u rat
Foto: Tanjug | Makron: Ton SAD, Izraela, Ssaudijske Arabije o Iranu skoro da vodi u rat

PARIZ - Francuski predsjednik Emanuel Makron upozorio je da je ton komentara SAD, Izraela i Saudijske Arabije o Iranu je skoro kao takav da bi "mogao da nas vodi u rat", prenosi Rojters.

Navodi se da je Makron kazao i da je važno održati dijalog s Iranom.

Predsjednik Francuske je naveo juče da će on posjetiti Iran samo ukoliko se tamo vrati mir i poštuju ljudske slobode.

SAD žele da prikupe "valjane informacije" koje bi omogućile rad na sankcijama protiv individualca i organizacija u Iranu koji su uključeni u obračun sa demonstrantima, izjavio je danas neimenovani visoki zvaničnik administracije američkog predsjednika Donalda Trampa, prenosi Rojters.

Navodi se da je zvaničnik, koji je insistirao na anonimnosti, kazao da je namjera Trampove administracije da prikupi te informacije "i da ih uključi u našu (američku) mašineriju za uvođenje sankcija".

Njemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel izjavio je juče da je Njemačka zabrinuta eskalacijom situacije u Iranu, prenosi Rojters.

Navodi se da je Gabrijel to izjavio novinarima tokom posjete Ukrajini.

Iranska Revolucionarna garda proglasila je okončanje antivladinih nereda koji su u četvrtak počeli u Iranu i u kojima je 20-ak ljudi ubijeno, a ubrzo nakon što je Blumberg preneo ovu vijest, Rojters je objavio saopštenje Revolucionarne garde da je u sukobima u gradu Piranšahr na zapadu zemlje ubijeno troje pripadnika obavještajnih snaga Irana.

U saopštenju koje je prvobitno objavila iranska agencija Mehr navedeno je da je troje obavještajaca stradalo "u borbi s antirevolucionarnim elementima", ali nije precizirano da li je ovaj obračun bio vezan za antivladine proteste u Iranu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije