Svijet

Makron nije uspio da ubijedi Trampa da zadrži sporazum

Makron nije uspio da ubijedi Trampa da zadrži sporazum
Foto: N.N. | Makron nije uspio da ubijedi Trampa da zadrži sporazum

VAŠINGTON - Francuski predsjednik Emanuel Makron je izjavio da postoji mogućnost da nije uspio u naporima da ubijedi predsjednika SAD Donalda Trampa da zadrži nuklearni sporazum sa Iranom, prenijeli su američki mediji.

On je novinarima u Vašingtonu nakon trodnevne posjete SAD rekao da misli da će Tramp "da se riješi sporazuma", iz razloga koji su vezani za Ameriku.

Tramp bi do 12. maja trebalo da donese odluku o sporazumu, čiji je cilj bilo sprečavanje Irana da dobije nuklearno oružje.

Američki predsjednik je često kritikovao sporazum sa Iranom pod nazivom Zajednički sveobuhvatni plan rada /JCPOA/, koji je potpisan tokom mandata bivšeg predsjednika SAD Baraka Obame.

Prema sporazumu, koji je potpisan 2015. godine, Iranu je ograničen nuklearni program u zamjenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

Makron je kao prioritet posjete Vašingtonu postavio to da ubijedi Trampa da promijeni mišljenje o Iranu, ali je na kraju priznao da postoji "veliki rizik" da američki predsjednik odustane od sporazuma, prenio je Bi-Bi-Si.

Lideri Francuske i SAD su se saglasili da bi sporazum trebalo da obuhvati širi dogovor vezan za uticaj Irana na Bliskom istoku.

Makron je dodao da su se on i Tramp saglasili oko stvaranja "novog okvira" na Bliskom istoku, naročito u Siriji.

Tramp je izjavio da je trenutni sporazum "ludost" i da su zemlje koje su ga napravile trebalo da u rede da on pokriva Jemen, Siriju i druge dijelove Bliskog istoka.

Američki predsjednik se žalio i na to što se sporazumom ništa ne čini protiv pružanja podrške Teherana militantnoj grupi "Hezbolah".

Tramp, takođe, zahtijeva i da se zemlje koje su potpisale sporazum saglase oko trajnih sankcija na obogaćivanje uranijuma, s obzirom na to da se trenutne restrikcije ukidaju 2025. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije