Svijet

Makron ogovarao Kurca

Makron ogovarao Kurca
Foto: Tanjug/AP | Makron ogovarao Kurca

BRISEL - Predsjednik Francuske Emanuel Makron ogovarao je austrijskog kancelara Sebastijana Kurca na Samitu EU, na kojem se raspravljalo o fondu za obnovu i budućem budžetu Unije.

"Pogledajte, njemu je svejedno. On ni ne sluša druge, ima loš stav. On se brine samo o svojoj štampi", kazao je Makron, kako prenosi "Politiko", kada je Kurc sinoć napustio salu za sastanak kako bi razgovarao telefonom.

Makron je ujedno kritikovao i grupu "štedljivih zemalja", u kojoj je i Austrija, uporedivši ih sa nekadašnjim britanskim premijerom Dejvidom Kameronom tokom ranijih pregovora o budžetu EU.

Predsjednik Francuske ukazao je da takav način ponašanja može ružno da se završi.

Istovremeno je sebe nazvao "ludakom" po pitanju visine dotacija u fondu za obnovu poslije korone.

Šefovi država i vlada 27 članica EU već tri dana pregovaraju o paketu pomoći za obnovu poslije krize zbog virusa korona, a pregovori će biti nastavljeni danas u 16 sati.

Lideri EU razgovaraju o paketu vrijedom 1.824 milijarde evra koji obuhvata višegodišnji zajednički budžet ( 1.074 milijardi evra) i fond za oporavak (750 milijardi evra).

Do sada dogovor nije postignut niti u vezi s veličinom paketa, ali ni u vezi s odnosom bespovratne pomoći i zajmova na koje zemlje članice mogu da računaju iz fonda za oporavak, kao ni u vezi s uslovima za upravljanje novcem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije