Svijet

Makron za Evropu koja se manje oslanja na Kinu i SAD

Makron za Evropu koja se manje oslanja na Kinu i SAD
Foto: Tanjug/AP | Makron za Evropu koja se manje oslanja na Kinu i SAD

PARIZ - Predsjednik Francuske Emanuel Makron rekao je u nedjelju uveče da ubrzava izlazak Francuske iz blokade izazvane virusom korona, ocijenivši da je kriza ojačala potrebu zemlje za većom ekonomskom nezavisnošću.

U televizijskom obraćanju naciji, Makron je obećao i da troškovi od 500 milijardi evra subvencija kompanijama tokom najgore krize od Drugog svjetskog rata neće platiti građani putem većih poreza, prenosi Rojters.

Restoranima i kafićima u Parizu biće dozvoljeno da se ponovo otvore sutra, rekao je, istog dana kada Francuska ukida ograničenja na granicama za građane zemalja Evropske unije.

Kriza nastala usljed pandemije virusa korona otkrila je koliko Francuska i ostatak Evrope zavise od lanaca snabdijevanja s Kinom i drugim zemljama, od mobilnih telefona do automobila, piše Rojters.

"Ovo mučenje je otkrilo nedostatke i slabost: našu zavisnost od drugih kontinenata da bismo došli do neke robe", rekao je francuski predsjednik u televizijskom obraćanju naciji.

"Želim da izvučemo neku pouku iz onoga što smo naučili", rekao je Makron.

Prema njegovim riječima, jedini odgovor je izgradnja novog, snažnijeg ekonomskog modela, više rada i proizvodnje da se "ne bi oslanjali na druge".

Od virusa korona u Francuskoj je umrlo više od 29.300 ljudi, što je natjeralo Makrona da odloži svoju reformu penzionog sistema.

Makron se takođe dotakao rasnih protesta koji potresaju svijet, rekavši da boja kože prečesto smanjuje mogućnost za napredovanje u Francuskoj i obećavši da će se boriti protiv diskriminacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije