Svijet

Mas: Dijalog već postoji, ne mora da bude resetovan

Mas: Dijalog već postoji, ne mora da bude resetovan
Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC | Mas: Dijalog već postoji, ne mora da bude resetovan
Tanjug

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Njemačke Hajk Mas izjavio je danas da dijalog o Kosovu već postoji i da ne mora da bude resetovan, kao i da je sada pravi trenutak da se nastav i da se, kako je rekao, vlade obje zemlje posvete sprovođenju i potvrde sve što je do sada dogovoreno.

"Mi bismo vrlo rado bili spremni i jesmo spremni da učestvujemo i da doprinesemo tome. Dijalog već postoji i ne mora da bude resetovan. Svakako će se vlade obje zemlje posvetiti i potvrditi sve ono što je do sada dogovoreno i razvijati svoje stavove i pozicije, s obzirom da taj konflikt postoji. Ne teba dakle krenutu ispočetka i sve što je bio predmet pregovora u prošlosti treba sada iskoristi, kako bi sada postigli rezultate", rekao je on.

Mas je tako odgovorio na pitanje novinara da prokomentariše izjavu predsjednice privremenih prištinskih institucija Vjose Osmani da pregovore sa Beogradom treba resetovati, početi ispočetka i da Priština neće primjenjivati ništa što je do sada dogovoreno, kao i na pitanje hoće li Brisleski sporazum biti ispunjen ili ne.

Mas je rekao da je to bila tema njegovih razgovora u Prištini i sada u Beogradu, prije svega zato što se nalazimo u situaciji da su "obje zemlje bili održani izbori i da su formirane vlade sa stabilnom parlamentarnom većinom".

"To je pravi trentak da se nastavi dijalog o normalizaciji i da se postignu rezultati", naglasio je Mas.

Kaže da Miroslav Lajčak uživa njegovo puno povjerenje, kao i podršku Vlade Njemačke.

Mas je istakao da je i u Prištini i Beogradu rekao da je sada važno da se taj dijalog ne vodi radi dijaloga nego da se postignu rezultati i poručio da obje strane u dijalogu moraju dati svoj doprinos.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije