Svijet

Mas: Potrebno spriječiti novi egzodus Jevreja iz Njemačke

Mas: Potrebno spriječiti novi egzodus Jevreja iz Njemačke
Foto: Tanjug/AP | Mas: Potrebno spriječiti novi egzodus Jevreja iz Njemačke

BERLIN - Njemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas pozvao je na jačanje napora u borbi protiv antisemitizma da bi se otklonila mogućnost novog jevrejskog egzodusa iz Njemačke.

Mas je uoči obilježavanja 75. godine od oslobođenja nacističkog logora Aušvicu u članku za "Špigl" napisao da je antisemitizam postao dio svakodnevnice za Jevreje u Njemačkoj i "uopšte ne iznenađuje činjenica da je svaki drugi Jevrejin razmišljao ili razmišlja da napusti zemlju".

"Moramo hitno da preduzmemo kontramjere kako se takve misli ne bi pretvorile u gorku realnost i kako ne bi došlo do masovnog egzodusa Jevreja iz Njemačke", istakao je Mas.

Sramotno je, naglasio je, to što se Jevreji u Njemačkoj više ne osjećaju kao kod svoje kuće, 75 godina od oslobođenja Aušvica.

Ukazao je na potrebu jačanja bezbjednosti jevrejskih objekata i zajednica širom Evrope, te najavio i da će Njemačka u tu svrhu dati 500.000 evra Organizaciji za bezbjednost i saradnju u Evropi.

Mas je naveo da njemački političari moraju da urade više, ali i da postoji nešto na šta oni ne mogu da utiču, a to je solidarnost u svakodnevnom životu.

On je podsjetio da premalo zemalja EU ima nacionalne komesare za borbu protiv antisemitizma, te najavio da će Njemačka, kada preuzme mjesto predsjedavajućeg bloka, pojačati borbu protiv mržnje i dezinformacija na internetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije