Svijet

Mediji: Abe spreman na mirovni sporazum ukoliko Rusija preda dva ostrva

Mediji: Abe spreman na mirovni sporazum ukoliko Rusija preda dva ostrva
Foto: Sputnik | Mediji: Abe spreman na mirovni sporazum ukoliko Rusija preda dva ostrva
N.N.

TOKIO - Japanski premijer Šinzo Abe mogao bi da zaključi mirovni sporazum sa Rusijom ukoliko dobije garancije o predaji japanskoj strani dijela južnih Kurilskih ostrva: Šikotana i grupe malih nenaseljenih ostrva koje Japan naziva Habomai, saopštila je agencija Kjodo pozivajući se na izvore u Vladi.

Kjodo navodi da plan predviđa mogućnost defakto predaje Šikotana i grupe ostrva Hadonai Japanu. Pritom, prema mišljenju predstavnika administracije japanskog premijera, predaja druga dva ostrva — Iturupa i Kunašira — u ovoj fazi ne djeluje realno.

Prema navodima japanske agencije, administracija je ubijeđena da je predaja Iturupa i Kunašira Japanu malo vjerovatna i da će pregovore sa Moskvom dovesti u ćorsokak, prenosi Sputnjik.

Tokio smatra da postoji osnov za predaju dva od četiri ostrva i da tome može da posluži sovjetsko-japanska Zajednička deklaracija iz 1956. godine. Međutim, budući da ovaj plan može da izazove kritike, jer podrazumijeva odustajanje Japana od teritorijalnih potraživanja ostrva Iturup i Kunašir, Abe namjerava da pažljivo prati mnjenje japanske javnosti o ovom pitanju.

Istovremeno, premijer Japana je pesimističan i u pogledu treće opcije koja je ranije razmatrana — predaje Šikotana i ostrva Habomai sa kasnijim nastavkom pregovora o preostala dva ostrva.

Abe će 21. januara krenuti u zvaničnu posjetu Rusiji, gdje će razgovarati sa predsjednikom Vladimirom Putinom. Prije nedelju dana u Moskvi su sastanak održali ministri spoljnih poslova Japana i Rusije, Taro Kono i Sergej Lavrov. Nakon pregovora, ruski ministar je istakao da Moskva ne namjerava da raspravlja o svom suverenitetu nad južnim dijelom Kurilskih ostrva. Na konferenciji za novinare dva dana kasnije, Lavrov je takođe izjavio da zahtjev da se ove teritorije predaju Japanu protivrječi obavezama Rusije prema povelji UN, čiji jedan član glasi da su rezultati Drugog svjetskog rata nepromenljivi.

Odnosi Rusije i Japana godinama su u sjenci odsustva mirovnog sporazuma koji dvije države nisu potpisale nakon Drugog svjetskog rata. Japan pretenduje na ostrva Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomaj, pozivajući se na bilateralni Traktat o trgovini i granicama iz 1855. godine. Tokio je vraćanje tih ostrva postavio kao uslov za zaključivanje mirovnog sporazuma sa Ruskom Federacijom. SSSR i Japan su 1956. godine potpisali zajedničku deklaraciju. Sovjetski Savez se nadao da će ova deklaracija okončati spor, ali je Japan smatrao da je dokument samo dio rješenja problema, ne odustajući od pretenzija na sva ostrva. Kasniji pregovori nisu ničim rezultirali i mirovni sporazum nakon Drugog svjetskog rata nikada nije ni potpisan.

Stav Moskve zasniva se na tome da su Južni Kurili ušli u sastav Sovjetskog Saveza nakon Drugog svjetskog rata i da ruski suverenitet nad njima, koji ima odgovarajuće međunarodno-pravno utemeljenje, nije upitan.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije