Svijet

Mediji: Kakve sankcije čekaju Putina ako napadne Ukrajinu

Mediji: Kakve sankcije čekaju Putina ako napadne Ukrajinu
Foto: Tanjug/Pavel Bednyakov/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP | Mediji: Kakve sankcije čekaju Putina ako napadne Ukrajinu
N.N.

Sjedinjene Države i Velika Britanija rekle su da će razmotriti uvođenje sankcija protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina naročito ako Rusija napadne Ukrajinu. Rojters prenosi kakve bi one mogle biti.

Raskid veza?

Sankcije protiv pojedinaca obično uključuju mjere kao što su zamrzavanje imovine u inostranstvu i zabrana putovanja. Uvođenje takvih mjera protiv Putina Moskva bi vjerovatno smatrala jako neprijateljskim.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u srijedu da bi to bilo "politički destruktivno", a prije je rekao da bi to odgovaralo raskidu diplomatskih veza s Moskvom.

Uglavnom simbolične?

U praksi, međutim, to možda ne bi puno promijenilo. Portparol Kremlja rekao je da sankcije ne bi zaista naštetile Putinu. Rekao je da se Putinova imovina nalazi u Rusiji i da je prema tome izvan dosega. Njegova plaća je u banci "Rossiya" koja je već pod sankcijama, dodao je.

Putinova imovina

Kao i neki drugi ruski službenici, Putin mora po zakonu objaviti koliko mu iznose prihodi i imovina. Po zadnjim službeno objavljenim podacima, Putin je 2020. zaradio samo 126.175 američkih dolara. Vlasnik je stana od 77 metara kvadratnihh, dva automobila GAZ M21, Lade Nive i prikolice. Ima i garažu od 18 metara kvadratnih te stan od 153.7 metara kvadratnih.

Da li je to sve?

Putinov najglasniji domaći kritičar Aleksej Navaljni koji se nalazi u zatvoru tvrdi da Putin posjeduje puno više i da je vlasnik luksuzne palače u blizini obale Crnog mora. Kremlj to negira. Putinovi kritičari tvrde da mu bogatstvo čuvaju odani ruski poslovni ljudi, što Kremlj takođe negira.

(Index)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije